ARHITEKTONSKE BARIJERE OSOBA UMANJENIH TJELESNIH MOGUĆNOSTI

U prostorijama Hotela Evropa u Sarajevu, u četvrtak 5. oktobra 2017. godine, upriličena je prezentacija projekta „Arhitektonske barijere osoba umanjenih tjelesnih mogućnosti“.
Ovom događaju prisustvovali su učenici i profesori Druge gimnazije, studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta, predstavnici Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija te predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom. U ime Općine Centar prezentaciji je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima, navodi se u saopštenju pristiglom iz Općine Centar u Sarajevu.
Naime, arhitektonske barijere predstavljaju problem osobama umanjenih tjelesnih sposobnosti o kojem društvena zajednica mora razvijati poseban senzibilitet. Osnovna prepreka koja stoji pred licima umanjenih tjelesnih sposobnosti, na putu njihove integracije u svakodnevna životna zbivanja, jesu arhitektonske barijere.
S tim u vezi, učenici četvrtog razreda Druge gimnazije Sarajevo na časovima građanskog obrazovanja, demokratije i ljudskih prava, a u okviru projekta „Ja građanin“ iz Civitas programa obradili su temu „Arhitektonske barijere osoba umanjenih tjelesnih mogućnosti“. U okviru realizacije projekta uspostavljena je saradnja ove srednjoškolske ustanove sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu, stoji u dopisu medijima.
"Svjesni problema sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima učenici četvrtog razreda su odlučili izučavati problem i pokušati iznaći rješenja bar kada je njihova škola u pitanju. Na časovima građanskog obrazovanja, demokratije i ljudskih prava učenici se osposobljavaju da budu aktivni sudionici društvenog i političkog zbivanja u državi, a realizacija ovog projekta upravo to i dokazuje. Učenici su kontaktirali predmetnog profesora Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu dr. Emira Fejzića te inicirali uvođenje izbornog predmeta na master studiju, a koji se bavi problematikom osoba umanjenih tjelesnih sposobnosti i arhitektonskih barijera", kazala je Ismeta Trepalović, profesorica građanskog obrazovanja, demokratije i ljudskih prava u Drugoj gimnaziji.
"Uvođenje tog predmeta u nastavu rezultiralo je time da su studenti koji su pohađali taj izborni predmet zajedno sa profesorom uradili izvedbeni projekat koji se odnosi na izgradnju kosine, lifta i toaleta za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima u Drugoj gimnaziji. Nakon održane prezentacije dekan Arhitektonskog fakulteta Mevludin Zečević uručio je izvedbeni projekat direktoru Druge gimnazije Seidu Alibegoviću", pojasnila je.
U saopštenju se navodi da je načelnik Nedžad Ajnadžić izrazio je spremnost Općine Centar da podrži projekat uklanjanja arhitektonskih barijera u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.