SREDNJOŠKOLCI U OKVIRU PROJEKTA DOBA ORGANIZIRALI DRUŽENJE S DRŽAVNIM PARLAMENTARCIMA

Druga gimnazija Sarajevo, 07. 11. 2017., ugostila je Šemsudina Mehmedovića, poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH (SDA) i Damira Bećirovića, šefa Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH. Došli su na poziv ekipe učenika i profesora okupljenih oko projekta DOBA. Cilj druženja i razgovora s parlamentarcima je upoznavanje s radom parlamenta, kao i procedurama i aktuelnim dešavanjima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Poslanici su nesebično dijelili informacije sa sudionicima – učenicima i profesorima Druge gimnazije koji organiziraju simulaciju DOBA. Gospodin Mehmedović i gospodin Bećirović su u razgovoru s učenicima pojašnjavali određene pojedinosti u vezi sa donošenjem i/ili izmjenama zakona, a koji se građanima BiH često čine apsurdnim. Također, uz njihovu pomoć napravljeni su i nacrti za moguće teme ovogodišnje simulacije u okviru projekta DOBA, a koje se tiču komponenata sa najmanjom razinom funkcionalnosti u našoj državi.
Podsjećamo, u želji da se kroz neformalno i informalno obrazovanje potaknu sistemske promjene u bh. obrazovanju, Druga gimnazija Sarajevo već drugu godinu zaredom organizira simulacije rada bh. državnog nivoa, simbolično nazvanog DO.BA – državna i društvena otvorenost i odgovornost BiH. Projekt ima za cilj aktueliziranje razvoja ključnih kompetencija kod srednjoškolcima, povezivanje mladih iz cijele zemlje okupljenih oko zajedničke ideje: učestvovanje u simulaciji rada Zastupničkog doma i Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Projekt DOBA je usmjeren na saradnju učenika iz svih kantona / entiteta u BiH, kroz razvoj ključnih kompetencija kod mladih. Jednogodišnje učenje će biti krunisano trodnevnim događajem u Sarajevu na kojem će se okupiti 90 srednjoškolaca iz cijele BiH, na simulaciji rada državnih organa vlasti u BiH – Zastupnički dom i Dom naroda. Projekt je koncipiran u četiri segmenta koji sistematično obučava mlade za kvalitetan nastavak školovanja obezbjeđujući im prvenstveno vještine cjeloživotnog učenja.

Stoga, u želji da se simulacija organizira što kalitetnije i vjerodostojnije, učenici i profesori okupljeni oko projekta DO.BA poslali su poziv za saradnju svim zastupnicima i klubovima u Parlamentarnoj skupštini BiH i Domu naroda BiH. Ovog puta odozvali su se Šemsudin Mehmedović i Damir Bećirović koji su svojim iskustvom, znanjem, stavom i govorom postavili standarde kojima svaki učesnik ovog projekta istinski treba težiti.
Interesovanje za saradnju sa sarajevskim srednjoškolcima i profesorima je iskazalo još nekoliko parlamentarca te se očekuje još jedno druženje uskoro. Rad ovih mladih entuzijasta okupljenih oko projekta DO.BA možete pratiti na web stranici projekta: www.bhdo.ba preko koje ih možete i kontaktirati ukoliko želite dobiti podrobnije informacije.