ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA ALUMNI ASOCIJACIJE DRUGE GIMANZIJE

SPORTSKA DVORANA DRUGE GIMANZIJE OD DANAS NOSI IME JAN DORŠNER

U Sarajevu je, 02.12.2017. god, održana osnivačka skupština Alumni asocijacije Druge gimnazije Sarajevo. Skupštini je prisustvovalo više od sedamdeset bivših učenika i učenica među kojima su i bivši i sadašnji profesori i profesorice koji su izabrali rukovodstvo koje će se baviti realizacijom osnovnih ciljeva asocijacije. Kao prva inicijativa Asocijacije, danas je, po završenoj skupštini, upriličena svečana ceremonija kojom je sportska dvorana ove škole zvanično preimenovana u “Sportsku salu Jan Doršner“, po bivšem učeniku Druge gimnazije koji je na današnji dan prije dvadeset i pet godina dao svoj život u odbrani Sarajeva.

Ceremoniji su prisustvovali i Janovi roditelji, Zoran i Dragica Doršner, a prisutnima se obratio i njegov prijatelj Edin Terzić, dok je priču o Janu pročitala učenica četvrtog razreda Druge gimnazije Iman Mustafić. «Ponosim se idejom koju su pokrenuli bivši učenici i učenice Druge gimnazije, i svim mladima želimo poručiti da cijeli život uče, a posebno nam je drago što će baš sportska sala nositi ime po mom sinu, jer on je bio izvrstan i svestran sportista», rekla je ovom prilikom Dragica Doršner, Janova mama.

«Želim da ga nove generacije pamte kao sjajnog čovjeka i velikog patriotu koji je neizmjerno volio Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu! A bio je i pravi laf, omiljen kod djevojaka i moj sjajan prijatelj od djetinjstva!», ispričao je Edin Terzić.

Jan Doršner je rođen u Sarajevu 1969. godine. Završio je Drugu gimnaziju Sarajevo i bio na trećoj godini Mašinskog fakulteta kada je poginuo u 23. godini. Ono što je Jan Doršner bio, jeste i zauvijek će ostati i uzor i inspiracija mnogim generacijama. Kao vrhunski skijaš, ronilac, jedriličar i teniser osvojio je blizu pedeset priznanja, medalja i pehara. Bio je član Skijaškog kluba Željezničar, a 1982. godine je proglašen najperspektivnijim mladim alpinistom Bosne i Hercegovine. Život je dao za odbranu rodnog grada u Azićima 2. decembra 1992. godine. Ostat će upamćen kao istinski heroj otpora koji je odmah stao u odbranu Sarajeva.

«Upravo inicijativom imenovanja naše sportske sale po Janu Doršneru, te i zbog činjenice da je osnivačka skupština Alumni asocijacije održana na godišnjicu njegove pogibije, željeli smo poslati poruku da ćemo i dalje istrajavati u ideji da odgajamo plemenite, svestrane ljude okićene znanjem, kao što je bio Jan, te da ćemo promovirati univerzalne ljudske vrijednosti i tako dati najbolji doprinos razvoju bh. društva. U svemu tome očekujemo podršku naših bivših i sadašnjih učenika i učenica i pozivam ih da se uključe u naše aktivnosti», istakla je Dženeta Ajanić, novoizabrana predsjednica Alumni asocijacije Druge gimnazije Sarajevo.

Kako je ranije najavljeno, Asocijacija ima za cilj implementaciju različitih projekata koji će uspostaviti i osnažiti vezu između bivših učenica i učenika sa školom te poticanje aktivnosti poput stipendiranja i međunarodne razmjene, a sve sa ciljem afirmiranja Druge gimnazije Sarajevo i aktivnijeg učešća u razvoju bh. društva. Generalni sekretar će biti Haris Kušmić, a kao članovi i članice Upravnog odbora izabrani su: Amel Kovačević, Mirsada Balić, Nihad Branković, Anida Kapo, Haris Ćorić, te Una Bejtović, dok će u svojstvu predstavnika Druge gimnazije kao član Upravnog odbora biti i Seid Alibegović, direktor Druge gimnazije Sarajevo.