NAŠI UČENICI NA SPECIJALNOJ PROJEKCIJI NORVEŠKOG FILMA

Učenici Druge gimnazije Sarajevo, u pratnji progesora Islama Zulovića i peofesorice Ismete Trepalovac, a na poziv norveške ambasade u Sarajevu, prisustvovali su specijalnoj projekciji norveškog dokumentarnog filma „Bravehearts“ u režiji Kari Anne Moe. Projekcija je upriličena u u kinu „Meeting Point“ u Sarajevu.
Film prikazuje četiri politički angažovane mlade osobe od ljeta 2009. do jeseni 2011. godine. Pripremali su se za izbornu kampanju u svojim školama/okruzima, ali tragedija 22. jula 2011. godine promijenila je tok kampanje, kao i njihove živote zauvijek.
Nakon projekcije, uslijediila je diskusija koju je vodio Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik magazina „Buka“.

Neke od tema koje se obrađuju u ovom filmu su mladi u Norveškoj, izbori koji se u organizuju u srednjim školama i značaj njihovih rezultata na rezultate općih izbora samo nedjelju dana kasnije, angažman mladih u političkom životu njihove zemlje. Pored toga, film istražuje odnos iskusnih i visokopozicioniranih političara prema mladima koji su članovi istih stranaka, kako stajati zajedno u teškim vremenima, kako učiti demokratiju od malih nogu, pitanje podrške i ohrabrenja vršnjaka pri prvom javnom istupu i mnoge druge značajne teme za mlade i njihovo učešće u životu društvene zajednice.