POZITIVNI STATOVI PREMA DRUGOM I DRUGAČIJEM

Članice sekcije „Aktivizam i društveno-koristan rad mladih“ Druge gimnazije Sarajevo posjetile su 12.  juna 2017. godine Servis centar podrške porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“. Nakon kratkog upoznavanja naše su se gimnazijalke sa puno pažnje i ljubavi družile sa korisnicima ovog centra. Skupa su pjevali, bojili listove drveća, igrali lopte, pikada i proveli divno popodne u ugodnoj atmosferi. Svakog trenutka nastojale su ugoditi svojim novim drugarima i izmamiti im osmijeh na licu.

Članice sekcije svojim ponašanjem su pokazale da nemaju predrasude o djeci i osobama s poteškoćama u razvoju, te da imaju pozitivne stavove prema drugom i drugačijem i prihvataju nečije poteškoće kao pozitivne karakteristike. Udruženje  „Dajte nam šansu“ posjetile su: Lara Sutović, Azra Fejzić, Merisa Hanjalić, Emina Bijelonja, Tea Gavrančić, Iman Mustafić, Hena Brkić, Ena Bajić, Emina Hadžizulfić i Anesa Ališić s voditeljicom sekcije profesoricom Ismetom Trepalovac.

Inače, Udruženje „Dajte nam šansu“, osnovano je 2011. godine kao nevladina organizacija koja se bavi radom s djecom i osobama sa poteškoćama  u razvoju. Udruženje je osnovalo i prvi „Servis centar“ za podršku porodicama djece s poteškoćama u razvoju u BiH, zasnovan na principu „Respite care“ centara u razvijenim zemljama.