Izvod iz pravila škole za roditelje

Član 141.

1) Za izostajanje sa nastave roditelj ili staratelj učenika dužan je dostaviti opravdanje.  
2) Ako roditelj odnosno staratelj učenika ne dostavi odgovarajuće opravdanje u roku od sedam dana od dana izostajanja, a najkasnije do kraja tekuće sedmice (za pravdanje časova iz prethodne sedmice),  takvi izostanci se smatraju neopravdanim, osim u slučaju dužeg bolovanja o kojem je informiran razrednik, a koje se dokazuje  na osnovu nalaza školske poliklinike, ljekara ili bolnice.

Član 142.

1) Izostanci s nastave pravdaju se pismenim ljekarskim uvjerenjem kada je u pitanju bolest koja traje duže od dva dana uzastopno, a kada je u pitanju vojna ili druga društvena obaveza, pravdanje se vrši predočenjem poziva.
2) Usmeno pravdanje roditelja se vrši kada je u pitanju neki privatni opravdani izostanak ili neki drugi razlog samo do dva dana uzastopno.
3) Izostanke pravda razrednik, a ukoliko su ovakva pravdanja učestala razrednik može da traži dodatna uvjerenja ili da pravdanje ne prihvati.

Član 143.

1) Izostanak do dva dana odobrava razrednik, do sedam dana direktor, a preko sedam dana Nastavničko vijeće škole, cijeneći opravdanost razloga za odsustovanje sa nastave i blagovremenost najave.