Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina obilježava 25. novembra Dan državnosti. Na taj dan 1943. godine, prije 80 godina, u Mrkonjić Gradu odžano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, na kojem su udareni temelji državnosti naše domovine.

Nakon živahnih rasprava koje su prije toga trajale nekoliko mjeseci, vijećnici ZAVNOBiH-a su donijeli Rezoluciju, kojom je istaknuto da Bosna i Hercegovina treba da bude ravnopravna republika unutar jugoslovenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te da narodi BiH kroz svoje jedino političko predstavništvo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH žele da njihova zemlja, koja nije “ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska“, bude slobodna BiH u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Ova je Rezolucija oživotvorila bosansku državnost, iako, će tek na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu 1. jula 1944., Bosna i Hercegovina biti definisana kao šesta federalna jedinica i zahvaljujući tome dobiti pravni temelj za referendum i međunarodno priznanje 1992. godine kao samostalne i suverene države.

Na osnivačkoj skupštini ZAVNOBiH-a, Bosna i Hercegovina je dobila najviši organ vlasti sastavljen od 173 člana. Za predsjednika predsjedništva ZAVNOBiH-a imenovan je dr. Vojislav Kecmanović, a za potpredsjednike Avdo Humo, Aleksandar Preka i Đuro Pucar Stari. Odluke sa prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, potvrđene su nekoliko dana kasnije na drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

ZAVNOBiH  su činili ljudi različitih društvenih profila, intelektualci, radnici, sveštenici, imami, službenici, književnici i novinari. Bila je to prva samoorganizovana narodna skupština u historiji Bosne i Hercegovine i značila je početak njene historije kao moderne države.

Značaj 25. novembra nije samo u Rezoluciji, koja na svoj već dobro poznati način definira Bosnu i Hercegovinu kao zemlju svih njenih naroda, nego više u činjenici da je na taj datum uspostavljeno teritorijalno jedinstvo Bosne i Hercegovine i garantirana ravnopravnost i jednakost svih Srba, Hrvata i Muslimana u njoj.

Nažalost, danas u Bosni i Hercegovini nemamo usaglašene stavove vladajućih političkih elita oko 25. novembra. Ipak, bez obzira na tu neusaglašenost, koja ne govori o značaju 25. novembra nego o savremenim političkim elitama, događaj od 25. novembra 1943. godine je sigurno jedan od najznačajnijih događaja u našoj historiji, jer odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a utemeljile su moderni politički razvoj države, te omogučile nezavisnost, suverenitet, samostalnost i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine 1992. godine. 

Tekovine ZAVNOBiH-a imale su egzistencijalni značaj za narode Bosne i Hercegovine i zbog toga, čuvanje i njegovanje vrijednosti ZAVNOBiH-a trebale bi biti imperativ za svakog Bosanca i Hercegovca, bez obzira na njegovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, kako bi i budućim generacijama bilo omogućeno da žive u blagodatima cjelovite, suverene, nezavisne i multikulturalne države Bosne i Hercegovine.

 

Tim povodom neka nam je svima sretan Dan državnosti!