119 GODINA DRUGE GIMNAZIJE

Ovog januara Druga gimnazija obilježava 119. godinu postojanja i rada.

Još od 1905. godine kada je ustanovljena kao Velika realka, škola u kojoj će učenici pored ostalih posebno izučavati prirodno-tehničke predmete (matematika, prirodopis, geometrijsko crtanje, fizika i hemija)  za potrebe  tadašnjeg društva i privrede, Druga gimnazija je bila avangarda obrazovnog sistema u Sarajevu, ali i Bosni I Hercegovini. U prvoj generaciji bilo je upisano 113 učenika, a maturiralo je njih 25. Nakon toga počinje slavna historija ove škole koja je u generacijama koje dolaze iznjedrila veliki broj učenika, kasnije priznatih stručnjaka, umjetnika, društvenih radnika, revolucionara.

Iako su se društveni sistemi kroz historiju mijenjali, Druga gimnazija je ostala prije svega obrazovna ustanova koja je na prvo mjesto stavljala znanje i ukupni napredak svojih učenika. U vrijeme poslije Drugog svjetskog rata bila je prepoznatljiva kao gimnazija matematičkog usmjerenja, čiji su učenici pronosili njeno ime na mnogim svjetskim takmičenjima i olimpijadama iz matematike, fizike i informatike. Poslije rata, kao prva u Bosni i Hercegovini, uvela je IBO program međunarodne mature, koji je bio izvanredno prihvaćen i poularan ne samo u Sarajevu nego i šire.

Danas je to moderna obrazovna ustanova u kojoj se školuju učenici za 21. vijek, i koji još uvijek postižu izvanredne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, ali i škola u kojoj se poklanja pažnja i drugim naučinim disciplinama, ali i kulturno-umjetničkoj djelatnosti.

Stalno povećanje broja učenika i neumoran rad na sticanju novih znanja i vještina govore da je škola i danas prepoznata kao mjesto na kojem se njeguju najviše humanističke vrijednosti.