U posjeti kod maestra Safeta Zeca!

Krajem mjeseca februara 2024. godine u okviru školskog zadatka “Upoznaj umjetnost zemlje u kojoj živiš” učenici IIMYP razreda - koji slušaju predmet Bosanski jezik kao B jezik, u pratnji profesorice Adile Salibašić, posjetili su izložbu Safeta Zeca “Molitva” upriličenu u Sarajevu, a potom posjetili i maestrov atelje gdje su uživali u razgovoru sa Safetom Zecom lično.

Ova izložba jednog od najvećih živućih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Safeta Zeca otvorena je u Europe House u zgradi Vječne vatre u srcu Sarajeva. Učenici su imali priliku pogledati izložbu, informisati se o životu i djelu autora a potom razgovarati sa profesoricom o značaju umjetnosti za čovjeka i društvo. Učenik Koppany Bozso ističe kako je korisno imati časove gdje istražujemo van škole jer pružaju različita iskustva učenja i “tjeraju” učenike da žele da uče. naglašavajući da je po njegovom mišljeno važno učiti o kulturi BiH jer tako bolje učimo i jezik.

Izložba “Molitva” promišlja koncept molitve kao univerzalnog sredstva jačanja razumijevanja, empatije i suosjećanja. Ove često centralne teme umjetnosti Safeta Zeca omogućili su profesorici da sa učenicima razgovara o ljudskim vrijednostima i važnostima učenja o umjetnosti. Učenik Edin Šehović kazao je kako mu je drago što su časove imali izvan školskih klupa jer, kako navodi, mogu vidjeti originalnu umjetnost i ponuđeni tekst pored nje koji ne samo da prikazuje historiju Bosne već i njenu kulturu što bi moglo proširiti interesovanje učenika.

Poslije pogledane izložbe, grupa učenika u pratnji predmetne profesorice posjetili su atelje Safeta Zeca gdje su imali priliku upoznati i razgovarati sa maestrom. Razgovaralo se o motivima, zašto povremeno koristi novinski papir kao podlogu, gdje crpi inspiraciju, šta je likovna umjetnost u svojoj uštini.

Posjeta atelieru Safeta Zeca je bila značajna prilika za razumijevanje likovne umjetnosti. Kad sam vidio Zeca i njegove radove, shvatio sam da ova industrija nije samo komercijalna, nego čista ljubav prema umjetnosti. Njegovi radovi prije svega imaju vrijednost autoru kao njegove emocije na papiru, a ne kao novac. To sam tek shvatio kad sam pogledao ljepotu koja me okružila - istakao je Adrian Husić, učenik II MYP razreda.

Iskreno se nadamo da će učenici i profesori Druge gimnazije Sarajevo koristiti prednosti života u glavnom gradu te nastavi redovno posjećivati izložbe, predstave, književne večeri...