O DRUŽENJU S PRINCEZOM IZ UGLA UČENICA

Sara Pinjo i Lejla Dautbašić, učenice trećeg razreda IB Diploma Programa, imale su priliku naći se u neposrednoj blizini i komunicirati s austrijskom nadvojvotkinjom i princezom Toskane Camille Habsburg-Lothringen, prvo kao volonterke za vrijeme međunarodne konferencije "Društvena kohezija, međureligijsko razumijevanje i regionalna saradnja" održane u hotelu Holiday 15.12.2016. godine, a zatim i dan poslije, prilikom njene iznenadne i neplanirane posjete Drugoj gimnaziji Sarajevo. Njihove dojmove o neposrednom kontaktu s uvaženom gošćom donosimo u nastavku:
Od trenutka kada dijete progleda, prvi put prohoda, počne čitati i pisati, odrasli mu govore o princezama, vilenjacima, kraljevima i kraljicama. Zamišljamo dvorove i haljine koje bismo nosili da smo baš te princeze, biramo mačeve kako bismo se odbranili od vještica i čudovišta.
Vratimo se u sadašnje vrijeme, vrijeme srednjoškolaca. Učenici Druge gimnazije Sarajevo su imali priliku upoznati pravu princezu! I ne samo da su uspjeli upoznati gospođu Camillu Habsburg-Lothringen, nadvojvotkinju Austrije i princezu Toskane, već su razgovarali s njom o uspjesima učenika Druge gimnazije i raznim programima koje ova škola realizira. Imali su priliku pokazati joj i sve medalje i pehare s brojnih takmičenja čiji su dio već dugi niz godina baš učenici Druge gimnazije Sarajevo.
Naša princeza Camilla je uspjela kroz razgovor, smijeh i šalu spomenuti kako je srednjoškolsko vrijeme zlatno i da svaki učenik treba da pamti sve lekcije od svojih profesora.
“Cijenite svoje profesore. Ovo je jedini period u životu kada imate uz sebe nekoga ko će vas voditi ka vašem cilju. U svim drugim prilikama ste sami te vrlo lako možete pogriješiti i poželjeti da se vratite svojim profesorima”,  govori Camilla.
Nakon kratkog ali slatkog razgovora s princezom, svi učenici, profesori i ostali uposlenici Druge gimnazije su bogatiji za jedno veliko iskustvo. Naučili su mnogo o svim sličnostima i razlikama s austrijskim sistemom školovanja, a naši učenici koji pohađaju DSD program su imali priliku pokazati svoje odlično znanje njemačkog jezika. Tako su još jednom uspjeli oduševiti nadvojvotkinju Camillu.
Bila je i na času Kulture religija kod profesorice Ismete Trepalovac s kojom je razgovarala o značaju ovog nastavnog predmeta na kojem se učenici odgajaju u duhu tolerancije i poštivanja drugih ljudi, njihovih religija i svjetonazora. Tom prilikom je rekla da u Austriji imaju sličan predmet koji se zove Etika.
Ponosni smo što smo baš mi imali priliku upoznati princezu, razgovarati s njom, te naučiti nešto novo. Učenici Druge gimnazije Sarajevo vjeruju u bajke, a vjeruje u njih i princeza!