DODJELA P4C CERTIFIKATA PROFESORICAMA DRUGE GIMNAZIJE

U četvrtak 27. juna 2024. godine u Drugoj gimnaziji je certificirano 15 profesorica naše škole koje su tokom ove školske godine pohađale edukaciju za implementaciju programa Filozofije za djecu (P4C). Edukacija je organizirana u saradnji Druge gimnazije i TPO fondacije Sarajevo.

Cilj edukacije je obuka nastavnika/ca za implementaciju metode/programa filozofije za djecu u različitim nastavnim predmetima, kao i vannastavnim aktivnostima. Cilj P4C programa u prvom redu je poticanje i razvijanje kritičkog, kreativnog, brižnog/empatičnog i kolaborativnog mišljenja kod učenika. 

Učesnice su imale priliku upoznati se sa ovim inovativnim pristupom učenju i poučavanju, principima i tehnikama razvijanja četiri vrste mišljenja, poticanju sokratovskog dijaloga u učionici, te radionicama posvećenim uvježbavanju naučenog - simulacije filizofskih propitivanja.

TPO fondacija je od strane SAPERE UK Instituta međunarodno akreditirana za implementaciju i realizaciju ovog svjetski priznatog  programa. Edukatorica na  treningu bila je profesorica Elmana Cerić, a certifikate je polaznicama uručila direktorica TPO fondacije  prof. dr. Zilka Spahić-Šiljak.