MATHEMATICS FILM FESTIVAL – UČEŠĆE I DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO

Unatoč pandemijskoj situaciji, naši profesori daju neizmjeran doprinos drugačijem i inovativnijem pristupu u nastavi. Jedna od njih je i profesorica matematike Dženeta Ajanić, koja se od prvog dana prelaska u online nastavu uključila u različite vannastavne procese i, svojim znanjem i bogatim nastavnim iskustvom, približila matematiku i učenicima izvan naše škole. Jedan od takvih projekata je bio i za BHRT, u sklopu programa Domaća zadaća, te je, na potpuno volonterskoj osnovi, odgovorila na ovaj poziv i snimila jedan matematički čas kao dio pripreme učenika za eksternu maturu. U samom nastavnom procesu matematiku uvijek nastoji učiniti razumljivom i primjenjivom u različitim životnim situacijama, razumijevajući koliko je matematička pismenost važna i za one kojima matematika neće biti primarni poziv u životu.

U želji da se s ovog predmeta skine etiketa “bauka”, profesorica Ajanić se pridružila sjajnom timu profesorica iz naše zemlje koje su pokrenule neobičan filmski festival, i sigurno ne još viđen u našem okruženju, a koji ima za cilj popularizaciju matematike. Pod njenim vodstvom, učenici trećih i četvrtih razreda IB Diploma programa već su prošli kroz nekoliko edukacija koje su usmjerene na sticanje znanja i vještina iz pisanja scenarija i animacije te će proći i kroz radionice snimanja filma i montaže. Nakon stečenih vještina, naši učenici će snimiti dokumentarni film, koji će pratiti adaptaciju matematičkih zagonetki iz knjige “Čovjek koji je brojao” Malbe Tahana, što predstavlja jedan inovativan pristup i povezuje matematiku s književnošću i umjetnošću. Film će biti moguće realizirati i zahvaljujući nesebičnoj pomoći regionalne televizijske kuće Al-Jazeera Balkans, koja je našoj školi donirala tehničku opremu za snimanje. Sam projekat se počeo realizirati od septembra 2020. godine, te će se završiti festivalom planiranim u proljeće 2021. kada će se prikazati svi filmovi i nagraditi najbolje ocijenjeni radovi.

U projektu učestvuje 29 osnovnih i srednjih škola, od toga 9 škola iz Hrvatske, 3 iz Srbije, 1 iz Sjeverne Makedonije, 3 iz Turske, 1 iz Švedske i 12 iz BiH. Projekat se realizira na eTwinning platformi, koju na državnom nivou vodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. S ovim projektom Druga gimnazija je postala članica e-Twinning zajednice, čime su otvorena vrata svim profesorima da se uključe u postojeće projekte ili da razviju vlastite i tako postanu dio evropske zajednice nastavnika koji povezuju školske zajednice u projektima međunarodnog karaktera.