UČEŠĆE U FILMSKOM PROJEKTU „THE DREAM TEAM AND THE WORLD RUGBY CUP 2023 IN FRANCE IN FRANCE & PARIS 2024 OLYMPICS

Učenici naše škole su imali priliku da učestvuju u filmskim radionicama „The Dream Team“ koja je zajednički realizirana s organizacijama Cinedie, La Fabrik Pedaludique i Sarajevo Film Festival.

Radionice su održane u prostorijama Druge gimnazije i Kinu Meeting Point u martu ove godine pod mentorstvom filmskih pedagoga Cinedie asocijacije i uz tehničku i supervizorsku podršku Altijane Marić i Asje Krsmanović (SFF) i Jasne Kovo Salkić (Druga gimnazija Sarajevo).

Ukupno 8 naših učenika (Deni Bezdrob, Neira Drljević, Nadja Šahović, Lana Stanić, Tarik Užičanin, Samer Čeljo, Bakir Bašić, Alma Ahmić) je kroz radionicu za samo 20 sati radilo na scenariju te snimanju i kompletnom editingu kratkog filma „Imam nešto za reći“.

The Dream Team projekat osmišljen je kao niz radionica sa renomiranim francuskim filmskim pedagozima koje okupljaju preko 120 mladih iz cijele Europe. Od februara 2023. do juna 2024. 10 dream timova okupit će se u raznim evropskim gradovima kako bi snimili kratke dokumentarne filmove. Cilj je da kroz radionice, mladi steknu osnovna znanja iz oblasti filmske umjetnosti, te se osposobe za snimanje kratkog dokumentarnog filma koji će se prikazati na 2023 Svjetskom ragbi kupu u Nantesu, Fransuska. Kroz ovaj projekat organizatori žele istaći vrijednosti kolektivnog rada i važnost odbacivanja predrasuda i diskriminacije.

Presretni smo što je i naša škola dijelom ovog važnog filmskog projekta!

#SFF #ServiceasAction #DreamTeam