RAZMJENA UČENIKA SARAJEVO - KOLDING

U sklopu razmjene učenika Druge gimnazije i škole iz Koldinga u Danskoj realizovan je prvi dio posjete u periodu od 10. do 16. septembra 2023. godine. U razmjeni su učestvovala 23 učenika i profesori Maja Ljubović, Dženeta Ajanić i Kenan Velić.

U toku posjete učenici i profesori iz Danske su prvog dana posjetili školu gdje su prisustvovali pojedinim časovima u pratnji profesora i učenika koji su im bili domaćini tokom posjete. Upoznali su se sa radom škole i programima koji se realizuju u našoj školi.

Drugi dan je organizovana posjeta Muzejima grada Sarajeva. U sklopu posjete učenici su posjetili: Brusa bezistan, Despića kuću, Muzej Mlade Bosne i Muzej ratnog djetinjstva. Tokom posjete je organizovana radionica za sve učenike u Muzeju ratnog djetinjstva.

Treći dan je organizovan rafting na Neretvi pri čemu su učenici uživali u aktivnostima na vodi, druženju, timskom radu te su se upoznali sa jednim od najljepših kanjona u Evropi i sa prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine.

Četvrti dan je organizovana posjeta Tunelu spasa. U  toku posjete učenici su imali priliku da se upoznaju sa jednim od najznačajnijih spomenika proteklog rata i sa njegovim značajem za grad Sarajevo u toku opsade '92-'95. Vidjeli su film o stradanju stanovnika i grada te prošli kroz obnovljeni dio tunela.

Posljednjeg, petog dana razmjene organizovana je šetnja po Trebeviću i vožnja žičarom. Učenici su obišli Bob stazu, planinske staze po Trebeviću i nakon zaustavljanja na Vidikovcu vratili su se u grad.

Učenici i profesori iz Danske su bili prezadovoljni prvim dijelom razmjene te su naglasili da jedva čekaju uzvratnu posjetu i da uzvrate gostoprimstvo koje su iskazali naši učenici i profesori.