SARADNJA UČENIKA UNITED WORLD COLLEGEA I DRUGE GIMNAZIJE

U periodu od 9. do 11. oktobra 2023. godine Drugu gimnaziju Sarajevo posjetili su učenici United  World Collegea, a u okviru rada na projektu „Discovering lost heritage of Mostar and Sarajevo”. Učenici su imali zadatak da istraže naslijeđe žena ova dva grada, a potom da odluče na koji način će njihove priče otrgnuti od zaborava.

Prije sastanka u Sarajevu, učenici su završili istraživanje i prvog dana pristupili organizaciji rada, dodjeli zaduženja tokom ova tri dana snimanja, te dogovoru oko lokacija (muzeji, galerije) i vremena snimanja.

Svi učenici su podjednako učestvovali u radu, tako da je cjelokupan proces pripremanja materijala za dokumentarni film tekao bez većih problema. Pored toga što su imali priliku iskusiti jedan novi vid učenja, učenici su uživali u zajedničkim druženjima, razmjeni iskustava te upoznavanju sa različitim kulturama.

Nadamo se da će i  jedan ovakav film naglasiti važnost žena na kulturnoj sceni, njihov nemjerljivi doprinos u svim društvenim sferama, ali i potaknuti još više ovakvih priča – u vidu sličnih projekata.

Učenike United  World Collegea predvodila je profesorica Maja Abadžija, a učenike trećih razreda IB Diploma Programa Druge gimnazije Sarajevo profesorica Nermana Imamović.

Film koji su snimili učenici možete pogledati na linku