GIMNAZIJADA 2023 - PRVI DAN, PRVE POBJEDE

U velikom isčekivanju dočekali smo i prvi dan Gimnazijade, 25. 10. 2023. godine. Učenici 11 sarajevskih gimnazija i ove godine su se okupili u velikom broju na ovoj za mlade, izuzetno značajnoj manifestaciji, koja se u naredna tri dana održava u Kulturno-spotrtskom centru Skenderija. Ove godine 400 takmičara će se takmičiti u četiri različita sporta: odbojci, stolnom tenisu, fudbalu i košarci. 

U tačno 12 časova u sarajevskoj Skenderiji, dvorani D1, intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i minutom šutnje za palestinske žrtve, započela je ceremonija otvaranja “Gimnazijada 2023”. Prisutnim se obratila direktorica Prve gimnazije, Velida Tinjak, načelnik Opštine Centar, Srđan Mandić, direktorica Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje, Senada Salihović i profesor Faruk Bešlić, zahvaljujući kome je Gimnazijada nakon rata ponovo pokrenuta.

ALBUM

Predstavnici Druge gimnazije na ovogodišnjoj Gimnazijadi u stonom tenisu (Ema Brekalović, Emina Hasanbegović, Ilma Čeljo, Darija Dizdarević, Ammar Trnka, Kemal Bećarević, Tarik Kerić, Fatih Efe Memišević) su postigli vrlo dobre rezultate na prvom danu ovogodišnje Gimnazijade. Naša ženska i muška ekipa stolnog tenisa su prošli prvo kolo, dok su nažalost u drugom kolu i poraženi, te se sutra bore za treće mjesto.

ALBUM

ALBUM

Na odbojkaškom terenu Druga gimnazija pokazala je kvalitet odnijevši pobjedu u prvoj utakmici na ovogodišnjoj gimnazijadi. Meč je počeo u 8.30 sati protiv ekipe Richmond Park School. Ostvarile su sjajan rezultat, u prvom poluvremenu 17 poena, a u drugom 9 poena. Našim reprezentativkama zelimo najbolje u sutrašnjem nastupu.

ALBUM

U vrlo napetom fudbalskom meču između naše ekipe (Tino Asentić, Kamran Mujan, Tarik Mahmutović, Tarik Tsiligkros, Din Bračković,  Danis Kasumović, Denis Topić, Faris Coković, Mustafa Vrabac, Danial Kadić, Isa Švrakić, Benjamin Babić, Nedim Šćeta, Dženis Buljugić,Tarik Pljevjak i Benjamin Mahmutović ) i ekipe Prve gimnazije naši fudbaleri su odnijeli prvu pobjedu rezultatom 4:3. U susretu sa Prvom gimnazijom najviše su se istakli igrači Tarik Pljevljak sa dva gola i Din Bračković, također sa dva gola. 

ALBUM

Naša košarkaška ekipa (Dan Kalmar, Damir Muftić, Danis Damadžić, Bakir Hadžović, Tarik Kadribegović, Hamza Đedović, Lejs Hodžić, Rijad Čampara, Faris Ćerim, Ajdin Bečirović, Faris Avdagić, Mustafa Yenibayrak, Rizah Ivojević, Imran Zukić, Amar Mujačić, Adian Turčinović) su pobjedu osigurali već u prvoj polovini susreta postigavši 11 poena u prvoj četvrtini i 25 u drugoj, vodeći protivničku ekipu Gimnazije SSST za izvanrednih 14 poena.  U trećoj četvrtini su postigli 32 poena, a u četvrtoj izvanrednih 44 poena zbirno. Naši košarkaši su postigli sjajan rezultat u svojoj prvoj utakmici.

ALBUM

Sutra su na rasporedu sljedeće utakmice:

09:00-9:45 Odbojka-ženska konkurencija: Druga gimnazija  - Peta gimnazija

9:35-10:05 Fudbal-muška konkurencija:  Druga gimnazija - Peta gimnazija

9:30-10:00 Stoni tenis-muška i ženska konkurencija: utakmice za treće mjesto

11:00-11:30 Košarka-muška konkurencija: Druga gimazija  - Četvrta gimnazija

Gimnazijada je ponajprije jedini događaj ovakve prirode gdje se okuplja veći broj škola na jednom mjestu, kako bi se zabavili, zbližili i upoznali. Prvi dan ovogodišnje Gimnazijade je za naše ekipe prošao je fenomenalno, a nadamo se da će i nadolazeća dva dana proteći isto tako. Našim ekipama želimo mnogo sreće i uspjeha u nadolazećim susretima.

Preporuka je da pratite web portal Druge gimnazije kako biste saznali najnovije informacije, rezultate i izvještaje sa Gimnazijade 2023.

Novinari reporteri: Lejla Sajra Ramović, Amela Abdukić, Faruk Pojskić, Velida Salihić

Fotoreporteri: Merjem Rovčanin, Esma Čopra, Velida Salihić

Urednici u DESK-u: Velida Salihić i Tin Bender-Dobardžić

Urednik Redakcije Druge gimnazije Sarajevo: Mak Topčić

Koordinator Redakcije Druge gimnazije Sarajevo: Merima Kurtović Čengić, prof.