RADIONICA “KO SE KRIJE IZA TRADICIJE?”

Već tradicionalno Druga gimnazija u saradnji sa TPO fondacijom Sarajevo u okviru ETOS inicijative, provodi kampanju "16 dana aktivizma - borba protiv rodno zasnovanog nasilja".

Tim povodom profesorica Elmana Cerić je sa učenicima naše škole održala radionicu pod nazivom  "Ko se krije iza tradicije?".

Učenici su tokom diskusije propitivali samoprozvane vjerske autoritete i influensere, utjecaj koji imaju u našem društvu, te razloge zbog kojih ljudi slijepo vjeruju u nametnuta i iskrivljena tumačenja svetih tekstova, a koja za cilj imaju je tlačenje i diskriminaciju žena. 

Učenici su propitivali i naš odnos prema tradiciji i nužnosti njena kritičkog sagledavanja, iznosili stavove o duboko ukorijenjenim patrijarhalnim odnosima u bosanskohercegovačkom društvu, te nezavidnom položaju žene, ali i svih vulnerabilnih kategorija, u takvim odnosima. Raspravljalo se i o tome koliko smo i zbog čega naviknuti i uronjeni u kulturu nasilja pa ga često ne primjećujemo, čak i kada se događa u našem neposrednom okruženju.

Zaključeno je da je za promjenu potrebno kontinuirano podizanje svijesti o rodnoj (ne)ravnopravnosti i nasilju u svim sferama i aspektima života, te istinska podrška i opredijeljenost za promjenu, kako od strane institucija, tako i od porodice.