ŠKOLA RODITELJSTVA

U okviru programa „Škola roditeljstva“, koji je pokrenuo Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, prošlog petka je u našoj školi održana radionica pod nazivom „Roditeljstvo je važno. Roditeljske dileme“.

Radionicu je realizovala pedagoško-psihološka služba, a učestvovali su roditelji učenika prvih i drugih razreda. Ova aktivnost dio je šire koncipiranog programa podrške roditeljstvu, koji ima za cilj smanjiti razinu roditeljskog stresa i ojačati kompetencije roditelja, kako bi se povećala njihova sposobnost da budu uspješniji u misiji odgajanja djece. Također, potrebno je savladati vještine korištenja dostupnih resursa, kako u školi tako i u široj društvenoj zajednici. Posebno je to važno kad je u pitanju odgoj adolescenata.

Roditelji su, zajedna s učenicima i nastavnicima, jedan od bitnih faktora odgojno-obrazovnog rada u cjelini, a njihova komunikacija sa školomi učestvovanje u ovakvim projektima omogućavaju bolju saradnju i napredak na dobrobit djece i odgojno-obrazovnog sistema u cjelini.

Sljedeća radionica za roditelje planirana je 22. decembra i nadamo se da će biti jednako uspješna kao i protekla.