ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE DANI MATERNJEG JEZIKA

Posljednjeg dana manifestacije prisutni su imali priliku vidjeti bogat program.

Ovo je bio dan posvećen našim gostima iz Instituta za jezik i Fondacije „Stećak“, te učenicima koji su još jednom pokazali svoju kreativnost ovaj put u filmskom i likovnom mediju. Dan je počeo predavanjem „Tačno i pogrešno o bosanskom jeziku“, koje je održala dr. Zenaida Karavdić, viša stručna saradnica u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu. Predavanje se ticalo pojedinih aspekata bosanskog jezika oko kojih se čak i u nauci ponekad nema sasvim pouzdanog stajališta. Učenici su imali priliku čuti odgovore na pitanja zašto je ćirilica važna za bosanski jezik, da li je ikavica rasprostranjenija od ijekavice, koji je prvi rječnik bosanskog jezika i druge zanimljivosti.

Sljedeći program bila je dodjela nagrada fondacije „Stećak“ za likovne radove učenika o temi „Bosansko srednjovjekovno pismo“.  Prije same ceremonije prisutnima se obratio Senad Šabović, direktor fondacije, koji je upoznao učenike s misijom ove organizacije u čuvanju srednjovjekovne baštine. O likovnim radovima učenika govorio je naš poznati umjetnik Adis Lukač.

Nakon toga su proglašeni najbolji radovi: prvo mjesto je osvojila Lejla Devedžija, drugo Lejla Fatić, a treće Lamija Bilalbegović.

Najboljim učenicima uručena je simbolična nagrada  ̶  replika bosanskog stećka.

Manifestacija je završena prikazivanjem filma „Multimedijalnost Hasanaginice“, koji su uradili učenici III-3 razreda pod mentorstvom profesorice Jasmine Hasanbegović- Herenda. Publika je mogla vidjeti na koji način je balada Hasanaginica kroz vrijeme pretakana u druge umjetničke oblike: dramu, film, operu.

Veliki aplauz za učenike na kraju projekcije najbolji je pokazatelj da je manifestacija i ove godine opravdala svoj cilj i svoju misiju ukazivanja na važnost njegovanja i proučavanja maternjeg jezika.