Učenici i profesori škole Holavedsgymnasiet iz švedskog grada Tranas ponovo u posjeti Drugoj gimnaziji Sarajevo

Već drugu godinu grupa učenika i profesora naše škole realizira projekt razmjene učenika sa školom Holavedsgymnasiet iz Švedske. Okupljeni oko teme „Identitet i demokratija“ profesori ove dvije škole razvili su program učenja baziranog na zajedničkim radionicama i posjetama važnim kulturnim i  historijskim objektima, te pradavanjima stručnjaka.

Želeći u prvi plan staviti obrazovni segment razmjene, profesori ove dvije gimnazije su kroz zajednički rad postavili niz istraživačkih pitanja na koja će učenici biti u mogućnosti dati odgovore po okončanju posjete. Istraživačka pitanja poput: Što je oblikovalo identitet(e) pojedinca u zajednicama koje se promatraju i u kojima se boravi,  ali i ono što oblikuje identitet ove dvije  zemlje/države? Kakvu ulogu igra historija zemlje i kroz šta se sve reflektira (jezik, biološko porijeklo, demokratski procesi i dr.)? Na koji način mediji doprinose oblikovanju stvarnosti? Omogućavaju učenicima da prošire znanja iz oblasti historije, jezika, demokratije... uviđajući da ove naučne oblasti nisu zasebni entiteti već se duboko prožimaju, utječu jedni na druge i kreiraju globalno društvo u kojem danas živimo.

Tokom sedmodnevnog boravka u posjeti Drugoj gimnaziji, Sarajevu i Bosni i Hercegovini učenici obje škole posjetili su važnije kulturne, historijske i religijske objekte u Sarajevu, Memorijalni centar u Potočarima, Mostar, Tekiju na Buni, Počitelj, te boravili na O kanalu i u redakciji Oslobođenja gdje su učili o novim trendovima u medijima i vidjeli uživo gdje i kako nastaju određene emisije, novinski članci i podcasti.

Projekt razmjene nastavlja se i sljedeće školske godine kada bi učenici Druge gimnazije Sarajevo u okrobru trebali posjetiti gimanziju Holavedsgymnasiet, Tranas, Švedska.