PROMOCIJA SERIJALA „PUTEVIMA HISTORIJE“

U petak, 30. augusta 2024. godine u Kući znanja Druge gimanzije Sarajevo održana je promocija dokumentarnog serijala Putevima historije, čime je finaliziran projekt koji je trajao skoro dvije godine. Serijal je nastao u okviru Redakcije Druge gimnazije Sarajevo, a predstavlja značajan korak u usklađivanju sa savremenim trendovima i modernim pristupom obrazovanju, obogaćuje nastavni sadržaj, a našim učenicima pruža priliku da se upuste u inovativno učenje u skladu s današnjim potrebama i interesovanjima.

Promociji serijala prisustvovali su i predstavnica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Azerina Muminović, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Marijela Hašimbegović, naučni saradnici koji su gostovali u našim emisijama, kao i profesori i učenici naše škole. Projekt su predstavili autor Mak Topčić, stručni konsultant prof. Emir Ševa, koordinatorica Redakcije prof. Merima Kurtović Čengić, pomoćnica direktorice Druge gimnazije Sarajevo prof. Lejla Avdagić i bivši direktor Druge gimnazije prof. Seid Alibegović.

Na promociji serijala još jednom je istaknuto koliko je važno proučavanje prošlosti kako bismo razumjeli procese u sadašnjosti, koliko je važno govoriti o eurocentrizmu, mitovima, toku historiografskog istraživanja, muzejima kao institucijama koje čuvaju historijske fakte te statusu historije kao nauke u našoj zemlji. O ovim temama autor serijala i koordinatorica Redakcije govorili su dan ranije u programu TVSA.

Radujemo se emitiranju emisije u skoroj budućnosti, o čemu ćemo vas blagovremeno informirati.

ALBUM