“Meet the Superschools”: Svečano potpisivanje ugovora između Druge gimnazije Sarajevo i Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO)

Na događaju „Meet the Superschools“, koji je održan 9.9.2024. u hotelu Radon Plaza svečano je potpisan ugovor između Druge gimnazije Sarajevo i Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO). Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici svih nagrađenih škola iz Bosne i Hercegovine, a projekt Druge gimnazije Sarajevo predstavila je koordinatorica projekta u suradnji sa RYCO Merima Mašić Gazić. Ugovor je u ime škole potpisala pomoćnica direktorice prof. Lejla Avdagić.

Druga gimnazija Sarajevo od ove godine odabrana je za projekt razmjene koji spaja mlade iz različitih sredina kroz kreativne aktivnosti kao što su snimanje dokumentarnog filma i podkasta, a koji u fokusu ima medijsku pismenost s posebnim akcentom na izvještavanje u kriznim situacijama. Shemu razmjena za Zapadni Balkan sufinansira Evropska unija zajedno sa njemačkim Federalnim ministarstvom za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) zajedno sa RYCO kancelarijom.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je institucionalni mehanizam koji nezavisno funkcionira u šest zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem da promovira duh pomirenja i suradnje mladih u regionu kroz programe razmjene. RYCO Superschools Western Balkans ima za cilj podržati proces izgradnje mira i interkulturalnog učenja kako bi osigurali osnovu za stvaranje čvrstih i održivih veza između srednjih škola u regionu i izgradnju dugoročnih partnerstava.

Na događaju su govorili i predstavnici delegacije Evropske unije, Njemačke ambasade, Ministarstva civilnih poslova BiH, projekt menadžerica RYCO Superschool i direktor RYCO lokalne kancelarije.