Naše putovanje u Švedsku: Vidjeli smo Auroru Borealis

 

U nedjelju, 15. septembra vratili smo se ispunjeni najljepšim dojmovima s posljednje ovogodišnje razmjene učenika naše škole s Per Brahegymnasiet iz Jönköpinga u Švedskoj. Petodnevna uzvratna posjeta, nakon što su Šveđani u maju ove godine bili naši gosti, protekla je u duhu učenja i prijateljstva.

Oduševili smo se njihovom prostranom školom i prostorijama za kreativno učenje i odmor učenika i nastavnika.  Zajedno s domaćinima, pohađali smo nastavu i dijelili školski ručak u opuštenoj atmosferi. Slobodno vrijeme ispunili smo različitim aktivnostima koje su nas posebno veselile, a svaka od njih nosila je svoju priču. Stoga, krenimo redom i otkrijmo detalje ovog nezaboravnog putovanja:

 

Iako nas je, rekli bismo - tipično za Švedsku, dočekalo kišno i vjetrovito vrijeme, drugo najveće jezero u Švedskoj Vättern Jönköpingu impresioniralo nas je svojom ljepotom.

 

Posjetili smo Naučni centar Upptech i uvjerili se kako nauka može biti zabavna

 

 

Roštiljali smo na jezeru, dok su se neki hrabriji od nas kupali na temperaturi od svega 14 stepeni.

 

U petak smo cijeli dan proveli u Geteborgu, obilazeći grad. Muzej umjetnosti pružio nam je kulturno i duhovno nadahnuće, a nemalo smo se iznenadili kada smo pored poznatih slikara poput Picassa, Muncha, Moneta, Rembranta i sl. ugledali sliku švedskog autora, Svena Erixsona (1899.-1970.), koja prikazuje nama dobro poznatu ulicu iz Sarajeva.

 

Ostatak dana smo se družili, ali i isprobali adrenalinsku vožnju rollercoasterima u zabavnom parku Liseberg.

 

 

 

Subota je bio dan rezervisan za vrijeme sa porodicama, a naši profesori (Dženeta, Maja i Kenan) su bili na hokejaškoj utakmici lokalnog kluba, HV71. 

 

I za kraj, u sedmici našeg boravka u Švedskoj, posrećilo nam se pa smo uspjeli uživati i u predivnom prizoru Aurore Borealis.