Sastanak sa načelnikom Opštine Centar, Srđanom Mandićem

U sklopu CIVITAS-ovog projekta „Ja građanin“, učenici III-5 razreda, Beisa Šabić, Hana Tanović i Irfan Bajramović,  uz pratnju njihovog razrednika Emira Ševe, posjetili su Opštinu Centar i tom prilikom razgovarali sa načelnikom Srđanom Mandićem o rješenju problema vandaliziranja sarajevskih muzičkih stepenica u Prušćakovoj ulici. Učenici su izložili prikupljene ideje, te načine djelovanja koji bi se mogli iskoristiti za restauraciju ili promoviranje već spomenutog spomenika.

U razgovoru sa načelnikom, učenici su izložili alternativne mjere javne politike, koje ovaj razred predstavlja. U sklopu ovoga, dotakli su se prikupljanja finansijskih sredstava, te u šta bi ona bila implementirana. Načelnik je spomenuo i video nadzor, te je naveo primjere gdje, nažalost, isti nije bio efikasan. Također, dodao je, da će osigurati video nadzor i za muzičke stepenice u Prušćakovoj ulici, kako bi se stepenice barem djelimično osigurale i obećao da će restauracija i čišćenje spomenika do ljeta biti završeni.

Načelnik je naznačio važnost promocije, te je predložio da se sredstva prikupljena od muzičkog bazara, koji će biti organizovan u prostorijama Druge gimnazije, iskoriste za promociju spomenika, te je naveo da će Općina Centar obaviti drugi dio ovog projekta.

Na kraju, učenici i razrednik ovog razreda dobili su potpisano pismo podrške od strane načelnika.