VOLIM MATEMATIKU

Pi-dan, 14. mart, obilježava se diljem svijeta kao Međunarodni dan matematike. Broj Pi koji predstavlja odnos obima kruga i njegovog prečnika je beskonačan iracionalan broj, a njegovu ljepotu i ljepotu same matematike ove godine proslavili smo i u Sarajevu. Naučno-popularni skup “Volim Matematiku”, u organizaciji Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA i Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, dvodnevna je konferencija održana od 13. do 14. 3. 2023. U Dječijoj kući na Grbavici.

Učenici Druge gimnazije Sarajevo su uzeli učešće na konferenciji, predstavivši sebe i školu kroz matematičke eksperimente ali i kratka trominuntna izlaganja. Kao što smo i navikli od naših učenika, predstavljanja nisu prošla nezapaženo. Nagradu za najbolji eksperiment odnijeli su naši maturanti, Emira Ibrahimović i Ervin Macić sa svojim Hiperboloidom, a nagradu za najbolje izlaganje na temu “Zatvorenikova dilema” učenica prvog razreda Helena Dizdarević. Čestitamo svim našim učenicima i profesorima mentorima Mejrimi Čaušević i Emiru Kalajdžiji.

Pored izlaganja, eksperimenata, kvizova i igara konferenciju su obogatila i tri stručna panela o udžbenicima, obrazovanju nastavnika i primjeni matematike. Na panelu “Udžbenici i upotreba IKT-a u nastavi matematike” učestvovala je i naša profesorica Dženeta Ajanić. Dok su učesnice prva dva panela pokušale da odgovore na neka od gorućih pitanja matematičkog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, treći panel je ponudio nešto ležerniju, a opet važnu temu, kakva je upotreba matematike.

Preko 200 učesnika uživali su u dva dana izvrsne atmosfere i ljubavi za matematiku, a za kraj samo možemo reći, vidimo se i sljedeće godine.