Zbendaj 2.0 u Sarajevu i Koprivnici

U protekle dvije sedmice po drugi put je realiziran projekat Zbendaj u organizaciji učenica naše škole Anese Halilović, Azre Hrnjice i Amile Čengić, uz mentorstvo profesora Samina Omanovića. Projekat je osmišljen 2019. godine, a ovaj put je reliziran u sklopu CAS aktivnosti. Ponovo su učestvovale Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla i Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica, u saradnji sa Drugom gimnazijom Sarajevo. Jedna od razlika ovogodišnjeg projekta je u tome što je osmišljen kao razmjena te su naši učenici imali priliku ugostiti učenike iz Tuzle i Koprivnice, ali i putovati u prelijepi hrvatski grad Koprivnicu. 

Pripreme za relizaciju projekta Zbendaj 2.0 obuhvatile su audiciju za učenike naše škole, na osnovu koje su formirani bendovi koji su se pripremali u proteklim mjesecima u prostorijama Druge gimnazije. Svoje muzičke nastupe naši učenici i gosti imali su u klubu Jazzbina, gdje su se predstavili bendovi Raspad Sistema i Xiongbu iz Druge gimnazije Sarajevo, te bend Jagode i Čokolada iz Koprivnice. Sarajevska publika je bila oduševljena pop/rock nastupima bendovima i atmosfera je bila na zavidnom nivou. Drugog dana projekta upriličena je i edukativna šetnja gradom, kulturno-historijskog karaktera, kao i posjeta Muzeju ratnog djetinjstva. Druga svirka održana je u Ex Yu rock centru, a svirali su bendovi 5 do 12 iz Tuzle, Ella Lorena & Ivan iz Koprivnice i Fajront iz Sarajeva. Projekat je zatvorio nastup benda Raspad Sistema.

Nakon uspješnog događaja u Sarajevu, naši učenici su pozvani u Koprivnicu na Talent Show koji Gimnazija „Fran Galović“ organizira tradicionalno svake godine. Osmero učenika iz naše škole u pratnji profesora Samina Omaovića imalo je priliku nastaviti trodnevno druženje sa učenicima iz Hrvatske i održati muzički nastup pred mnogobrojnom domaćom publikom. U posjeti školi domaćina naši učenici su učestvovali u nekoliko radionica edukativnog sadržaja, uživali u biciklističkom obilasku grada, kulturno-historijskim znamenitostima i prelijepoj prirodi ovog grada Podravine.

Veliki uspjeh projekta  Zbendaj 2.0 je bio u tome što je prepoznat i sponzorisan od Gradske uprave grada Sarajeva, općine Centar, te kompanija WolfMedia i Teneo. Cilj projekta je bio povezivanje učenika zapadnog Balkana kroz muziku, što je na kraju i postignuto. Jedan ovakav projekat pokazuje da je moguće da mladi kreiraju sadržaj za mlade. Vođeni dobrim iskustvima iz ove godine već su dogovorne buduće aktivnosti, koje će obuhvatiti niz novih kulturnih i edukativnih sadržaja.

 

Zahvalnost u relizaciji projekta dugujemo:

Gradska uprava grada Sasrajevo https://www.facebook.com/gradnainternetu

Općina Centar  https://www.facebook.com/opcina.centar.sarajevo

WolfMedia https://www.facebook.com/wolfme.ba

Teneo https://www.facebook.com/Teneo-102906508415018

Posebno Mireli Džehverović https://www.facebook.com/mirela.a.dzehverovic