TREĆA EMISIJA SERIJALA PUTEVIMA HISTORIJE

U prostorijama Druge gimnazije nastavljeno je snimanje serijala „Putevima historije“ . Gost treće emisije bila je direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Elma Hašimbegović.

Ona je u razgovoru sa našim učenikom, Makom Topčićem, naglasila da je uloga muzeja u društvu veoma značajna, budući da se ove kulturno-naučne institucije, ne bave samo očuvanjem svjetske baštine za buduće generacije, već čine i središnje aktere za promicanje cjeloživotnog učenja i jednakog pristupa kulturi te širenjem vrijednosti na kojima se temelji čovječanstvo.

Da li Muzej u eri digitalizacije, u kojoj su dostupne online izložbe i 3D obilasci muzeja, gubi svoje mjesto u kulturnom životu jedne zemlje, bila je samo jedna od tema o kojoj se razgovaralo tokom emisije. Gospođa Hašimbegović je pričala o realiziranim projektima Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u prošlosti i najavila zanimljive projekte u narednom vremenu.

Svakako treba naglasiti i odličnu saradnju Historijskog muzeja sa našom školom. Historijski muzej će, u narednom periodu, organizovati niz radionica s ciljem da naši učenici steknu dodatna znanja i vještine o prikupljanju i sistematiziranju pisane historijske građe.