Kreativni performans ‘1001 noć’

Analizirajući priče iz 1001 noći inspirirala nas je Šeherzadina neponovljiva umjetnost pripovijedanja i carevo hladno srce. Sklapali smo mozaik priča i mozaik emocija, pripovijesti koje iz noći u noć postaju sve fantastičnije, brojnije i jedva obuzdavaju nestrpljivost i iščekivanje.  

Jedan od finalnih produkata u sklopu unita ‘Stara književnost istočnih naroda’ bio je i naš kreativni performans “1001 noć” koji smo izveli 20. aprila u Kući znanja Druge gimnazije Sarajevo. Igrokaz je organizirala i moderirala prof. Merima Mašić Gazić, a glavne uloge iznijele su tri prelijepe Šeherzade - Amila Akšamović, Zara Rašidagić i Asja Đerzić, koje su bajke za odrasle obradile i oživile na svoj način. Duboke emocije cara hladnog srca iznio je naš Faris Turčalo koji je sa neskrivenim zanimanjem upijao Šeherzadine priče i na kraju shvatio da stvarnost može postati dio mašte.  

Kreativni performans je pokazao publici da umjetnost pripovijedanja otapa i najhladnije srce, a svima nama ne dopušta da odrastemo ili, pak, odraslima omogućava vratiti se djetinjstvu.