Studijsko putovanje učenika bilingvalnog programa u Graz

Učenici svih odjeljenja bilingvalnog programa, uz pratnju profesorica Merime Ćelović, Ide Avdibegović, Džanine Nukić Hašimbegović i profesora Emira Ševe posjetili su Graz, drugi najveći grad u Austriji. Studijsko putovanje je realizovano u period od 26.04. do 29.04. 2023. godine.

Tokom studijskog putovanja, učenici i profesori imali su priliku posjetiti čuveni dvorac Eggenberg koji se smatra jednim od najvrijednijih spomenika kulturne baštine Austrije. Zbog svoje kulturne i historijske važnosti, ovaj barokni kompleks, se od 2010. godine nalazi na listi zaštićenih spomenika UNESCO-a.

Nakon toga, organizovan je obilazak najznačajnijih znamenitosti grada Graza. Učenici i profesori posjetili su Savremeni muzej umjetnosti (Kunsthaus), otok na Muri, gradsku vijećnicu-Landhaus, Schloßberg, tzv. “gradec”, što u prevodu znači mali dvorac i Uhrturm-toranj sa satom koji je glavno obilježje grada Graza.

Realiziran je, takođe, jednodnevni izlet u poznatu fabriku čokolade Zotter. U Schokoladen Theatru-kino Sali, gledao se kratak dokumentarni film o uzgoju kakaovca u Latinskoj Americi nakon čega su svi dobili keramičku kašikicu i priliku da probaju egzotične vrste čokolade sa raznim ukusima i aromama.

Bilo je to jedno divno putovanje s mnogo pozitivnih utisaka, korisnih iskustava i impresija o kulturi i historiji Austrije.