Posjeta medijskoj kući Al Jazeera Balkans

Iako smo u svakodnevnom dodiru sa vijestima, 28. 2. 2023. nam se pružila prilika da pogledamo "iza kamere" kako nastaju vijesti u prvoj balkanskoj mreži za emitovanje vijesti Al Jazeera Balkans. Sve što smo gledali u filmovima naučne fantastike ili za šta smo govorili da je još uvijek daleko od nas, predočeno nam je tek što smo kročili u prostorije ove novinske agencije. Neopisiv je osjećaj bio stati ispred velikog videozida, za pult odakle nas svakodnevno pozdravljaju prezenteri. Bez obzira na to što smo pomalo uplašeno gledali svoje ozarene izraze lica na monitorima koji su se nalazili na kamerama i kradomice gledali u ostatak studija dok su se na blesimetru pokrenuo tekst uz dobro poznate riječi "Dobar dan, pratite vijesti Al Jazeere!".

 

Nakon studija za vijesti, posjetili smo režiju, gdje se poput svemirskog broda nalazio mali milion svijetlećih tastera i ogroman broj ekrana ispred kojih je stajao realizator koji je ponudio odgovor na svako naše pitanje. Potom smo posjetili i studio gdje smo uvidjeli da je virtuelna grafika od izuzetnog značaja za moderan medij kakav je Al Jazeera. Obišli smo desk te odjel gdje se prevode dokumentarne priče koje ćemo uskoro vidjeti na našim malim ekranima. Tu je naša posjeta i završila. Nadamo se da ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa AJB te se nadamo skorijem susretu.

Pod pratnjom direktora Seida Alibegovića i profesorice Merime Kurtović Čengić, a u ulozi domaćina PR-a Nadire Dacić i direktora AJB DOC-a Edhema Foče, u posjeti su bili sljedeći učenici: Omer Nikšić, Ibrić Hana, Topčić Mak, Ilhana Mustafić, Nađa Šabeta, Salahović Iman, Iman Tanović, Tihić Selma, Lejla Sajra Ramović, Bogdanić Ema, Džinović Džana, Rovčanin Merjem, Naida Nakičević, Iman Kazazić, Uma Pecar, Fejzić Iman, Šećerbegović Nejra, Šenderović Emina, Mujanović Eman.

 

Tekst: Mak Topčić, III-3

Fotografije: profesorica Merima Kurtović Čengić