STUDIJSKA POSJETA ŠVEDSKOJ

U periodu od 20. do 24. februara 2023. godine, tim učenika i profesora Druge gimnazije je bio u posjeti Per Brahe gimnaziji u švedskom gradu Jönköpingu.  Posjeta je uslijedila nakon posjete švedskog tima Sarajevu u oktobru 2022. godine, kada su švedski učenici i profesori imali priliku upoznati se sa životom u Sarajevu i radom Druge gimnazije. 

Dvadeset i jedna učenica i učenik Druge gimnazije su u Švedskoj bili smješteni u porodicama svojih švedskih vršnjaka, s njima pohađali nastavu, ali i išli u više zanimljivih posjeta – obližnjem gradiću Granna, poznatom po proizvodnji slatkiša, lijepoj plaži na jezeru Vättern, ali i muzeju posvećenom švedskom istraživaču Salomonu Augustu Andréeu, koji se zaputio prema Sjevernom polu u balonu punjenom helijumom, pri čemu je kompletan tročlani tim završio tragično, Naučnom centru Upptech punom zabavnih ali i edukativnih interaktivnih sadržaja, i hokejskoj utakmici lokalnog tima HV71. 

Najzanimljiviji dio posjete ipak je bio boravak u školi.  Per Brahe gimnazija je vrlo slična Drugoj gimnaziji, sa IB odjelom i nacionalnim programom podijeljenim u više smjerova, sa dvostruko većim brojem učenika i profesora.  Prostor u kojem je organizirana nastava, vannastavne aktivnosti i relaksacija učenika i profesora je smješten u nekoliko školskih zgrada, sa velikim zajedničkim prostorijama u kojima učenici mogu učiti i družiti se, školskom kafeterijom gdje se mogu odmoriti uz kafu i kolače, i velikim restoranom gdje je svima obezbijeđen besplatan i ukusan ručak. 

Učenike su u posjeti Jönköpingu pratili nastavnici Dženeta Ajanić, Kenan Velić i Maja Ljubović koji su imali priliku da vide kako se nastava organizira i provodi u jednoj švedskoj državnoj školi, ali i u jednoj privatnoj školi koju su usput posjetili, i tako dobiju brojne ideje za unapređenje vlastitog rada. 

Posebno zanimljiva je bila posjeta IB odjelu Per Brahe gimnazije jer su postavljeni temelji za eventualnu buduću razmjenu profesora, u sklopu koje je zamišljeno da nastavnici iz Sarajeva sedmicu ili dvije predaju u IB odjeljenjima svojih švedskih kolega dok nastavnici iz Jönköpinga preuzmu njihove razrede u Sarajevu.