OSMOMARTOVSKA MANIFESTACIJA U NAŠOJ ŠKOLI UZ SLOGAN „I HLJEB I RUŽE“

Povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena u Drugoj gimnaziji je organizovana dvodnevna  manifestacija simboličnog naziva „I hljeb i ruže“ u nadi da će i materijalna i duhovna komponenta postati jednokvrijedne osnove za promišljanje pozicije ženskih prava u napetosti globalnog svijeta kojem svjedočimo svakodnevno. Osmomartovska manifestacija je obilježena u ozračju slobode, angažmana, solidarnosti, kritičkog razmišljanja i konkretnog djelovanja.

Prvi dan manifestacije je organizovan bazar koji su, između ostalih, podržali i organizacije za ljudska i ženska prava TPO fondacija, Sarajevski Otvoreni Centar i Fondacija CURE donacijom bedževa, cekera, publikacija, majica i ruksaka s feminističkim porukama. Također, TPO i Fondacija CURE poklonile su značajan broj publikacija o rodnim i feminističkim temama našoj školskoj biblioteci. Sav prikupljeni novac će biti darovan u vidu stipendije jednoj nadarenoj učenici kako bi se i na ovaj način realizirao smisao početne simbolike o važnosti ekonomskog osnaživanja djevojčica i žena.

Drugi dan manifestacije nastavljen je panel-diskusijom kraćim izlaganjem učenika Denija Bezdroba o 80. godišnjici osnivanja Antifašističkog pokreta žena, kao i o prvoj internacionalnoj feminističkoj konferenciji žena održanoj u Jugoslaviji 1978. godine „Drug-ca žena: Žensko pitanje, novi pristup?“ nakon čega je otvorena diskusija o transgeneracijskom nasljeđu i ženskim pravima s pitanjem kako dalje voditi naše borbe. Manifestacija je završena prigodnim razgovorom o poziciji mladih bh. pjesnikinja i ženskom stvaralaštvu predstavljanjem pjesničke zbirke „Podrhtavanja“ Amine Bulić, a poseban pečat razgovoru su dale učenice Book cluba. Osim toga, posjetitelji manifestacije su imali priliku da pogledaju i prigodne plakate na temu Osmi mart i AFŽ koje su kreirale naše vrijedne učenice Neira Drljević i Iman Udovičić.

Ovakvim pristupom s manifestacije je poslana poruka da poštujemo naše prethodne i osnažujemo naše djevojčice kako bi sutra bile spremne da vode nove borbe i promjene u našoj zajednici.

Program manifestacije je realiziran zajedničkom saradnjom profesorice Jasne Kovo Salkić, Sandre Muratović, Nermane Imamović, Enise Karamešić, Elmane Cerić, Lejle Čaušević i Aide Sejdić-Melezović.