Završena prva faza projekta FlowGuard

U okviru projekta FlowGuard, realizirana je trodnevna terenska nastava za učenike trećih i četvrtih razreda naše škole koji pohađaju biologiju i geografiju. Terenska nastava je održana u periodu od 24. - 26.09.2024., a osnovni cilj je bio da učenicima pokažemo stvarni utjecaj izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na ekosistem riječnih tokova te time steknemo i praktična znanja koja nadopunjuju sve što učimo u učionici. I više od toga. 

 

Terensku nastavu smo proveli na tri rijeke: Orlji i Krivaji, kao rijekama koje su slobodnog toka, te Gostoviću na kojem su izgrađene čak četiri male hidroelektrane. Učenici su pod mentorstvom svojih profesorica, Dolores Hadžić i Anesom Smailhodžić, te timom stručnjaka iz NGO Centar dr Stjepan Bolkay, naučili kako mogu odrediti kvalitet vode na osnovu organizama, makrozoobentosa, koje uzorkuju na jednom lokalitetu.

 

Analizom rezultata provedenog istraživanja zaključili smo da se kvalitet vode slobodnih riječnih tokova (Orlja i Krivaja) može procijeniti sa 10/10 dok se kvalitet vode na rijeci sa izgrađenim MHE mnogo lošiji i procjenjuje sa 3/10. 

 

Osim toga naši učenici su imali priliku da se druže i podijele iskustva sa učenicima iz Mješovite srednje škole Musa Čazim Čatić iz Olova koji su nam se prodružili tokom prvog dana terenskih aktivnosti. Također, kroz jednu interaktivnu radionicu koju je održala Nina Bajraktarević, aktivistkinja i ekološka pravnica, učenici su imali priliku da nauče razlikovati zakonodavnu i izvršnu vlast u BiH, spoznaju svoja ekološka prava, nauče pisati formalne Zahtjeve te učestvuju u simulaciji Javne rasprave. 

Zahvaljujemo se i prijateljima iz Goske službe spašavanja Atom, Zavidovići koji sa nama podijelili svoja iskustva aktivizma u borbi za ekološka prava. 

 

Učenici koji su učestvovali u gore navedenim aktivnostima i čiji je angažman zaslužio svaku pohvalu su Asja Jakubović (lider projekta), Samer Čeljo, Kerim Hajrulahović, Naila Ibrahimović, Asja Đerzić, Zara Šlaku, Aidan Muratović i Erol Huremović. 

 

U narednoj fazi projekta koja se očekuje krajem oktobra, učenici će predstaviti kratki dokumentarni film, FlowGuard photobook te učestvovati u interaktivnoj radionici: "Aktivizam kroz umjetnost."