Učenici Druge gimnazije sudjelovali na simpoziju u sklopu Trećeg internacionalnog i interdisciplinarnog kongresa dječije i adolescentne psihoterapije „THINK ABOUT YOUth“

U nedjelju, 6.oktobra 2024.godine, 11 učenica i učenika III i IV razreda DP koji slušaju predmet psihologija, su na poziv organizatora prisustvovali Trećem internacionalnom i interdisciplinarnom kongresu dječje i adolescentne psihoterapije „THINK ABOUT YOUth“. Sudjelovali su u panelu Simpozija mladih pod naslovom „SA mladima i ZA mlade: Ideje mladih za zdraviju budućnosti-Kakav nam svijet treba? „

Simpozij je okupio mlade lidere iz Bosne i Hercegovine, Holandije, Belgije, Slovenije i Hrvatske, koji su podijelili svoja promišljanja o temama koje se direktno tiču mentalnog zdravlja i budućnosti djece i mladih.
Kao vrhunac današnjeg simpozija, službeno se objavila Sarajevska deklaracija o mentalnom zdravlju djece i mladih. Deklaracija predstavlja simbol zajedničkog zalaganja stručnjaka i mladih za unapređenje mentalnog zdravlja mladih i podrška za buduće reforme.
Učenici koji su sudjelovali u današnjem Simpoziju su: Amila Akšamović, Riana Alibegović, Enida Baždar, Mia Jamaković, Arjan Kološ,  Uma Atifa Maira Kurt, Leonarda Miličević, Maša Mlinarević, Nerma Suljić, Tarik Šćeta i Faris Turčalo uz pratnju profesorice  Sandre Muratović.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo entuzijazmom i angažmanom naših učenika i učenica, te se zahvalili na sudjelovanju na ovom događaju.