UČENICI DRUGE GIMNAZIJE OBILJEŽILI SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN-SINDROMOM

Dvadeset prvi mart, koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan osoba s Downsindromom, učenici IBMYP programa su obilježili oblačenjem različitih šarenih čarapa, te zajedničkom fotografijom. Na ovaj način su slavili njihovu posebnost i bogatstvo koje daju društvu.
Zajedno sa profesoricom Senadom Bajrović i pedagogom-psihologom Denisom Kovačević, učenici su u sklopu razvijanja Aproaches to learning (ATL) sposobnosti, sa posebnim akcentom na razvijanje empatije, obilježili ovaj dan na način kako se to radi i u ostatku svijeta. Ove godine tema svjetske kampanje je „Kako ja mogu doprinijeti društvu“, s ciljem da se pokaže koliko osobe sa Down- sindromom zaista mogu ukoliko im se pruži jednaka prilika. Danas je sve više osoba s Down- sindromom koji postižu odlične rezultate, a sve je to zato što mi sve više vjerujemo u njih.
Učenici Druge gimnazije su snimali kreativne fotografije u svojim odjeljenjima, a časove odjeljenske zajednice posvetili su temi pružanja podrške osobama sa Down-sindromom, njihovim pravima i statusu u društvu.