ŠKOLSKA BIBLIOTEKA DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO

Bibliotečka građa školske biblioteke smještena je na prostranim policama moderno opremljenih prostorija u prizemlju škole, gdje je svaka postojeća literatura složena i uređena po sistemu Univerzalne decimalne klasifikacije (UDK).
Učenici u sklupu školske biblioteke imaju na raspolaganju savremeno uređenu čitaonicu opremljenu sa deset kompjutera, stalnim pristupom internetu i izuzetno funkcionalnim prostorom za rad.

Ukupan broj bibliotečkih jedinica školske biblioteke Druge gimnazije je 20 970, a fond se stalno dopunjuje. Najvećim dijelom to su knjige iz kniževnosti, društvenih nauka, kao i poseban fond namijenjen IB Diploma programu.
Biblioteka Druge gimnazije je zatvorenog tipa i namijenjena je učenicima, profesorima i ostalim zaposlenicima u školi. Članstvo u biblioteci je besplatno, a učenici mogu zadužiti do tri knjige na posudbu. Svu referentnu literaturu (enciklopedije, leksikone, rječnike...), kao i knjige koje bibloteka posjeduje u jednom primjerku, učenici mogu dobiti na korištenje u čitaonici biblioteke. Stalni korisnici usluga biblioteke i čitaonice su učenici nacionalnog, IBMYP i Diploma programa.
U biblioteci učenici ne posuđuju samo lektirna izdanja i građu za maturske radove, nego i ostala djela zabavnog tipa na bosanskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Učenici najviše koriste knjige lektire predviđene Nastavnim planom i programom iz bosanskog,hrvatskog , srpskog jezika i kniiževnosti, te referentnu literaturu, a prije svega opća enciklopedijska izdanja, leksikone iz oblasti historije umjetnosti, medicine, geografije, rječnike i drugu građu.

Biblioteka radi svaki dan od 7:30 do 15:30, a čitaonica je učenicima na raspolaganju od 7:30 do 19:30.

Uposlenica biblioteke je Iris Brkanić-Joksimović, dipl. komparativistica i dipl. bibliotekarka.