UČENICI DRUGE GIMNAZIJE NA MANIFESTACIJI „NOĆ U MUZEJU“

Učenici Druge gimnazije Sarajevo Emina Muratović,  Ajša Hadžifejzović,  Nejla Zahirović, Mirza Zaimović, Ena Avdić, Nejra Mahmutagić,Tarik Šišić i Emir Muratović, u pratnji profesorice  Ismete Trepalovac, učestvovali su 25. i 26. aprila 2018. godine, na festivalu "Noć u Muzeju - NuM2018". Ovu posljednju festivalsku noć u muzeju otvorila je  Sutton Meagher, zamjenica direktora banjalučke Kancelarije Ambasade SAD-a u BiH.

 

Po dolasku u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, učenike su dočekati kustosi i muzejski pedagozi i savjetnici, koji su za njih pripremili stručno vođenje za upoznavanje zbirke inostrane umjetnosti „Punktumi“ priređene povodom obilježavanja Evropske godine kulturnog dijaloga. Iako je riječ o zbirci koja obuhvata više od 360 umjetničkih djela, za postavku u gradu na Vrbasu izabarano je 100 djela 80 autora iz Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švicarske i Španije.

 

Ovaj festival muzejske pedagogije pod sloganom “Noć u muzeju - Noć nauke i aktivizma: Od arheologije do robotike“ organizirali su  Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BIH u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama.