NAŠA STUDIJSKA POSJETA TOSKANI

Kada nam je razrednica saopćila da ćemo sredinom aprila otputovati na studijsko putovanje na jednu veoma interesantu destinaciju, ponadali smo se da će putovanje biti realizovano baš u kolijevci renesanse, Italiji. Uzimajući u obzir kreativna i intrigantna predavanja kojima smo prisustvovali, a koja se tiču upravo prijestolnice renesanse, naš interes i euforičnost su svakodnevno rasli.
Na put smo krenuli petnaestog aprila, u pratnji naše razrednice prof. Merima Mašić Gazić, prof. Senade Bajrović i IBMYP koordinatora prof. Tarika Hadžiahmetovića. Kao i do sada, atmosfera u autobusu odisala je veseljem i mladalačkim duhom. U Lido di Jesolo stigli smo predvečer. Hotel u kojem smo bili smješteni imao je balkone s pogledom na plažu i more, i veoma ukusan doručak. Uprkos proljetnoj kiši, uspjeli smo obići plažu, skupiti školjke i napraviti nekoliko zajedničkih fotografija. Nakon doručka zaputili smo se u Montecatini Terme, gradić nadomak Firence, u kojem ćemo biti smješteni ostatak putovanja.
Uprkos činjenici da nije veći grad, Montecatini nudi puno toga interesantnog. Odmah po dolasku odlučili smo se popeti u Stari grad – Montecatini Alto, drvenom uspinjačom koja datira još iz davne 1898. Stari grad je historijski dio grada na vrhu brežuljka iznad termi, sa mnogo nabijenih kućica izgrađenih u talijanskom stilu i nudi nevjerovatan pogled na ostatak Montecatinija, karakteristične restorane i suvenirnice, i da ne zaboravim, ukusan domaći sladoled. Ostatak večeri provedenih u Montecatiniju proveli smo u istraživanju velikog parka, vožnji na Ferris Wheelu, obilasku trgova, poznatih bazena s termalnom vodom i kušanju novih delicija.
Sljedećeg dana našeg putovanja stigli smo u Firencu. Mislim da svako ko je imalo upoznat sa renesansnim kulturno-historijskim naslijeđem, u glavi ima svoju svoju predodžbu ovog grada u kojem je preporod započeo. Moja je bila u potpunosti ispunjena nakon što smo posjetili glavni trg na kojem se nalazi raskošna katedrala sa impozantnom kupolom koja je građena preko dva vijeka, katedrala koju su gradile slavne arhitekte – Santa Maria del Fiore ili Duomo, srce Firence. Osim velikih katedrala, posjetili smo i muzej - rodnu kuću autora Božanstvene komedije Dantea Alighierija. Unutra smo, između ostalog, imali priliku vidjeti njegova rana djela, eksponate iz rane faze njegovog života i njegov krevet, što je u svima probudilo neobičan osjećaj - nalaziti se nekoliko metara udaljen od kreveta velikana. Kroz Firencu protiče rijeka Arno na kojoj se nalazi čuveni Ponte Vecchio, šareni most bogate historije koji danas koji vrvi turistima, uz koji je i slavna renesansna palata Palazzo Pitti koju je projektovao Filippo Brunelleschi. Ukratko, grad je muzej na otvorenom, mjesto u kome su radili Brunelleschi, Leonardo, Michelangelo, Dante, Machiavelli, Gallileo i mnogi drugi umjetnici, naučnici i pjesnici čija je slava dosegla i zadržala svjetske razmjere, a o čemu smo mogli saznati od lokalnog vodiča iz Firence kao i vodiča naše turističke agencije. Firenca također pruža priliku za šoping, što se djevojkama, pa i meni samoj, mnogo svidjelo. Nakon iscrpljujućeg, ali nezaboravnog dana, vratili smo se u Montecatini.
Jutra u Montecatiniju provodili smo doručkujući na petom spratu hotela, koji je pružao pogled na čitav grad. Nakon doručka krenuli smo u Nacionalni park Cinque Terre ili pet slikovitih naselja na brdašcima iznad mora, koji su dio UNESCO-ve svjetske baštine od 1997 . Male raznobojne kuće kao da su ugravirane u stijene, pozicionirane na samoj hridi s pogledom na tirkiznoplavo more. Do ove turističke atrakcije možete doći samo modernim, udobnim i brzim vozovima. S profesorima smo posjetili tri različita sela i svako od njih je pružalo nešto drugačije: bajkovite šarene kuće, gostoprimstvo lokalaca, romantične staze, pjeskovite plaže, mir i spokoj. Poneki su se i okupali u hladnoj aprilskoj vodi Tirenskog mora, neki su, ipak, uživali degustirajući slavnu italijansku picu, bruskete, deserte od domaćeg limuna i maslina, dok su drugi napravili umjetničke fotografije za vrijeme zalaska sunca u Manaroli.
Sljedeći dan smo posjetili slavni krivi toranj u Pizi na katedralnom trgu (Trg čudesa ili Piazza dei Miracoli), pored kojeg su i velika katedrala, krstionica i monumentalno groblje, a sve to okruženo prekrasnim zelenim parkom. Nakon što smo napravili poznatu fotografiju kako „guramo krivi toranj“, obišli smo i stariji dio grada: Viteški trg sa skulpturom Cosima Medicija, crkvu sv. Stefana, palaču Arcivescovile i druge historijske i sakralne građevine.
Zadnjeg dana našeg putovanja posjetili smo Ravennu, nekadašnje sjedište Zapadnog rimskog carstva i grad u kojem se nalazi Danteov grob i velika bizantska bazilika. U pratnji vodiča smo prošetali zanimljivim centrom grada, posjetili staru baziliku sv. Vitalea sa prepoznatljivim bizantijskim mozaicima iz 6. vijeka, grobnicu Dantea Alighierija, Piazzu del Popolo i druge atrakcije.
Put do Sarajeva, iako dug i naporan, protekao je u pjesmi i nešto malo spavanja. Naši profesori bili su tolerantni i puni razumijevanja. Putovanje u Italiju, osim lijepih uspomena, proširilo nam je do sad stečena znanja o renesansi, pomoglo da upoznamo talijansku kulturu, način života i rada u Toskani, probamo tradicionalna jela, doživimo mnoštvo novih iskustava i, prije svega, da se međusobno zbližimo.

Sarah Hodžić, II2 IB