DRUGA GIMNAZIJA NA OVOGODIŠNJOJ TRCI “RACE FOR THE CURE“

U Sarajevu je u nedjelju 30.9.2018. godine jedanaesti put održana “Race for the cure” (TTrka/šetnja za ozdravljenje) . Cilj ove trke je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke. Ovaj događaj godišnje okuplja više od milion ljudi koji trče/šetaju za ozdravljenje u 150 različitih gradova.  Trka je humanitarnog karaktera, te će  se sav prikupljeni novac  od registracija utrošiti za kupovinu poklon- paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima BiH. Među približno 8 hiljada učesnika bilo je i 79 učenika naše škole, koji su svojim učešćem pomogli u podizanju svijesti o ovoj bolesti.

Beris Bajrović, učenik I-3 MYP razreda, ističe da za njega učešće na ovakvom događaju predstavlja puno više od same utrke: “ Učešće na ovoj trci mi je od izrazitog značaja jer svojim individualnim angažmanom mogu doprinijeti podizanju svijesti o karcinomu. Pored toga, svi mi, trkači  svojim učešćem  motivišemo i inspirišemo one koji boluju od ove strašne bolesti da nikada ne odustaju od borbe, dok s druge strane dajemo podršku onima koji su se uspjeli izliječiti.“

Doris Mujić, učenica III-2 IB razreda, također smatra da su ovakvi događaji sjajna prilika za doprinos vlastitoj zajednici: “Race for cure za mene predstavlja priliku da svojim učešćem doprinesem ka jednom većem cilju što je liječenje raka dojke. Osjećaj da sam dio ove velike humanitarne priče je neprocjenjiv, te bih htjela istaknuti odličnu organizovanost same trke. Iskreno se nadam da će ovaj događaj iz godine u godinu rasti i da će svi uvidjeti važnost borbe protiv raka dojke.”

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učenicima koji su bili dio ovog projekta, te se nadamo da će se i u budućnosti rado odazivati na slične projekte.