RAZMJENA UČENIKA DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO I PRIJATELJSKE ŠKOLE AGNES VON HOHENSTAUFEN SCHULE IZ SCHWÄBISH GMÜNDA

Program razmjene učenika Njemačka – Bosna i Hercegovina postao je sastavni dio obrazovanja u Drugoj gimnaziji Sarajevo, kako bi se našim učenicima omogućilo sticanje intenacionalnih iskustava.

Tako je i ove godine periodu od 20.10.2018. do 27.10.2018. godine naša škola ugostila dvije profesorice i 26 učenika iz Schwäbish Gmünda.

Tokom posjete učenici iz Njemačke boravili su u porodicama naših učenika, pohađali nastavu sa svojim domaćinima i sudjelovali u aktivnostima koje organizuju supervizori projekta, kao što su posjete kulturnim, vjerskim, historijiskim i drugim objektima koji su od velikog značaja za grad.

Učenici su u toku svog boravka u Sarajevu posjetili: Vijećnicu, Svrzinu kuću, Tabiju, Katedralu, Begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu, Sinagogu, Galeriju Srebrenica, Muzej Sarajeva, Njemačku ambasadu u Sarajevu i Muzej Tunel spasa. Osim toga, realiziran je i izlet u Hercegovinu – Počitelj, Blagaj i Mostar i izlet na Trebević.

Nakon posjete učenika iz Njemačke Drugoj gimnaziji Sarajevo planira se povratna posjeta naših učenika u Njemačku koja će se realizovati u mjesecu martu.