EDUKACIJA I RADIONICA ZA UČENIKE I PROFESORE: PR STRATEGIJA KROZ DRUŠTVENE MREŽE

U srijedu, 14. novembra 2018. godine u našoj školi održana je edukacija i radionica za učenike i profesore o temi: PR strategija kroz društvene mreže. Edukaciju je vodio Kemal Balihodžić, PR menadžer i vlasnik kompanije UpTrend Marketing Solutions.

Teoretski dio ove edukcije odnosio se na marketing i društvene mreže. Istaknuto je da su društvene mreže neizbježni dio sadašnjice, te da su trenutno, ali i da će u budućnosti biti najbolji način marketinga i promocije. Balihodžić se trudio da teoriju primijeni  u cilju usmjeravanja učenika i profesora na pravilnu promociju škole.

Sama edukacija nije bila klasično predavanje. Napravljen je plan promocije škole u čemu su učestvovali profesori, ali i učenici. Taj plan, i razgovor sa gospodinom Kemalom, prerastao je u radionicu čiji je krajnji ishod bio formiranje organizacijskog tima koji čine učenici Druge gimnazije Sarajevo i koordinator za interni marketing škole. Organizacijski tim će u narednom periodu biti zadužen za godišnji plan događaja u školi (bazari, sportski turniri, dan otvorenih vrata, orijentacijski dan...), dok će koordinator internog marketinga biti odgovoran za promociju škole u vidu pasivne promocije, repeticije, ali i samopromocije.

U konačnici, edukacija je imala pozitivan ishod. Prisutni su imali priliku da nauče nešto novo i korisno o marketingu i promociji.

Učenici su sa radošću pristali da budu dio organizacije vannastavnih aktivnosti u čemu su ih podržali i profesori.