MOCK TRIAL PROJEKAT U DRUGOJ GIMNAZIJI

U okviru Mock trial projekta 01.12.2018. godine održana je finalna simulacija u našoj školi. Učenici su imali priliku pokazati stečeno znanje i vještine o funkcionisanju pravnog sistema i vještine u sklopu suđenja. Organizovana je simulacija suđenja na osnovu hipotetičkog slučaja koji se sastojao od razbojništva uz prijetnju vatrenim naoružanjem. Učenicima su bile podjeljene uloge tužitelja, advokata, svjedoka i stručnih vještaka na suđenju. Posebno se mora istaći da su ulogu sudskog vijeća u ovoj simulaciji preuzele uvažene osobe sa Kantonalnog suda u Sarajevu: sudinica Adisa  Zahiragić, advokat Irisa Čevra i tužiteljica Šeila Heljić. Njihov doprinos u radu bio je organizovan i u sklopu predavanja u protkla tri mjeseca, dok su voditelji u našoj školi bili profesori Ismeta Trepalovac i Samin Omanović. Naš rad se zasnivao na edukaciji o funkcionisanju pravnog sistema u našoj zemlji i poslu kojeg obavljaju pravni subjekti na rješavanju krivičnih slučajeva.

Učenici su u ovom projektu kroz praktične vježbe sticali vještine javnog govora uz debate za pripremu finalne školske simulacije suđenja. Prema mišljenju navedenog sudskog vijeća, posebno su se istakli učenici Lamija Beširović II3 IB, Marko Velimirović i Damir Bajraktarević II2 IB i Amina Hasović iz IV6 razreda. Oni će imati priliku za dodatnom edukacijom koja se organizuje u Konjicu 15. i 16. decembra 2018. godine, a na kojoj će pored naše škole učestvovati i po 4 učenika Bošnjačke gimnazije u Sarajevu i dvije gimnazije iz Banjaluke. Predviđeno je i održavanje završnih simulacija suđenja na osnovu novog hipotetičkog sulčaja za koje će učenici imati priliku međusobno da sarađuju, pokažu vještine ali i steknu nova prijateljstva.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo na ukazanom povjerenju organizaciji koja je implementira Mock trial projekat, a to je Nacionalni centar za državne sudove (NCSC) – Ured u BiH u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHR) BiH, uz finansijsku pomoć INL – Ured (biro) za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona Ministarstva vanjskih / inostranih poslova SAD.