PROJEKT "EDUCATION CONNECTING" POVEZAO GIMNAZIJALCE IZ BEOGRADA I SARAJEVA

U sklopu personal projecta Laile Šašivarević "Education Connecting" učenici drugog razreda IB Middle Years Programa u pratnji IB pedagoga-psihologa Denise Kovačević i supervizora projekta Tarika Hadžiahmetovića realizirali su trodnevnu studijsku posjetu Beogradu od 14. do 16. decembra 2018. godine. Glavni cilj projekta ove učenice odjeljenja II2IB bio je povezivanje učenika IB Middle Years Programa Druge gimnazije Sarajevo i Gimnazije "Ruđer Bošković" u Beogradu, a ono je ostvareno kroz višesatnu posjetu partnerskoj školi u okviru koje je održana radionica s fokusom na aktuelna globalna zbivanja, razmjenu znanja i iskustva i ostvarivanje kontakata među učenicima koji bi mogli biti osnova za buduću saradnju.

Prilikom posjete Obrazovnom sistemu "Ruđer Bošković" Petar Ogrizović, koordinator IB Middle Years Programa u ovoj školi, istakao je da dvije gimnazije imaju dugogodišnju uspješnu saradnju koja je do sada ostvarivana kroz regionalne konferencije koje Gimnazija "Ruđer Bošković" tradicionalno organizuje, a na kojima su redovno sudjelovali i učenici IB Diploma Programa Druge gimnazije Sarajevo.

Profesor Tarik Hadžiahmetović, supervizor personal projecta Laile Šašivarević, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i naglasio da bi Lailin projekt trebao biti samo početak buduće saradnje dviju škola kada su u pitanju učenici IB Middle Years Programa, uputivši poziv da u što skorijem periodu i beogradski učenici posjete našu školu.

Pored uspješno realizirane radionice, učenici su imali priliku upoznati se sa znamenitostima Beograda kroz niz aktivnosti kulturnog i zabavnog karaktera, a njihove pozitivne dojmove koje su ponijeli s ovog putovanja nisu narušili ni hladnoća i prvi snijeg ove zime koji je neprestano padao tokom cijelog vikenda.