MLADI IZ SREBRENICE SNIMILI FILM ULICAMA SREBRENOG

 Viva škola filma, nakon zimske stanke, nastavila je svoj put pa je tako od 29. do 31. marta gostovala u Srebrenici, u JU Kulturni centar Srebrenica. Na radionicu se prijavilo 14 mladih Srebreničana koji su uz timski rad snimili film pod nazivom: Ulicama srebrenog grada i  poslali poruku da mladih u tom malom gradiću itekako ima i da je to njihov grad.

Prikazali su jednu pozitivnu stranu Srebrenice koja se ne spominje u medijima. U filmu je korištena i autorska muzika. Viva škola filma organizirala je besplatne trodnevne filmske radionice u kojima polaznici stiču znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi uče tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Učestvuju aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma. Prvog dana su predavanja iz historije filma, filmske estetike i dramaturgije. Na kraju prvog dana polaznici samo smišljaju svoju ideju – sinopsis, izaberu filmska zanimanja ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, reditelj, scenarista, montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator, spiker, klaper...)

             

Drugog dana je praktični dio. Izlazi se na teren i počinje snimanje filma na osnovu prethodno izrađenog plana. Snimanje se vrši profesionalnom video-audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača. Trećeg dana je pregled snimljenog materijala, odabir i komponovanje muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija i premijera filma. Film će učestvovati na VIVA film festivalu sredinom septebra ove godine zajedno s drugim filmovima iz kategorije Omladinski film, a koji su nastali u sklopu Viva škole filma.

Domaćin ove radionice bio je OSCE BiH.

Prijatelji radionica su: Avtera BH, VW, Porsche BH, BHRT, Canon, Mekline, DJI, Podravka, Lipa voda i drugi.