Čas bosanskog jezika i književnosti u Zemaljskom muzeju Sarajevo

Piše: Ibrahim Emara, I2

Foto: Lamija Selimović, I2

 

Sarajevo, 18.4.2019.  – Prvi razredi (I1, I2 i I4) Druge gimnazije u pratnji profesorice Adile Salibašić imali su zanimljive časove bosanskog jezika i književnosti u Zemaljskom muzeju Sarajevo. Sastojao se od posjete Odjelu za antičku i srednjovjekovnu historiju Bosne i Hercegovine, Etnološkom odjelu i Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, uz stručna predavanja kustosa. Učenici su tokom ove posjete imali priliku pogledati mnoge od pisanih spomenika o kojima su na redovnim časovima u školi učili – od spomenika pisanih na latinici do stećaka pisanih bosančicom, do običaja i načina života koji su opjevani u sevdalinkama, kao i u drugim bh. lirskim i epskim narodnim pjesmama.

 

Učenici su posjetili eksponate u odjelu za antičku historiju, gdje je izložen prvi komad literature iz Bosne, vezan za trgovce iz vremena Rima, zajedno sa raznim dekorativnim i modnim detaljima koji prikazuju način života u staroj provinciji Iliriji, današnjem prostoru zapadnog Balkana. Nakon izlaganja kustosa muzeja o eksponatima iz antičkog perioda, učenici su se popeli do kompleksa soba koje u sebi sadrže eksponate iz srednjovjekovne Bosne, od kojih su najzanimljiviji pisane hartije, povelje i dijelovi nakita koji su nosili članovi bosanskog plemstva, pa čak i kraljevi. Još jedan interesantan detalj jeste grob kralja Tvrtka II, klesan od narandžastog mramora iz Budimpešte, kao što je to nalagala najnovija moda tog doba, i kameni prijestol kraljice Jelene Grube.

 

Nakon posjete Odjelu za srednjovjekovnu Bosnu, učenici su izašli iz jedne od četiri glavne zgrade koje sačinjavaju Zemaljski muzej u Sarajevu, i ušli u zgradu s njene lijeve strane. Ona je bila podijeljena na dva sprata, ali na prizemnom spratu se nalazila izložba tkanih perzijskih ćilima, kao i tkalački stol na kojem stoji primjer perzijskog stila ćilima u procesu nizanja redova vune ili drugih obojenih tkanina tako da formiraju floralne motive ili natpise. Na prvom spratu je izloženo šest originalnih soba iz svih krajeva Bosne i Hercegovine koje odgovaraju stilu kasnog osamnaestog i ranog devetnaestog vijeka. Sobe su uglavnom niskih stropova, ukrašene rezbarijom, od kojih je vrijedno spomenuti “verandu” ili balkon, nešto nalik modernom dnevnom boravku, sa sinijom (veći metalni krug na kojem se iznosila hrana) u sredini sobe, okružena minderom (produženom prostoru za sjedenje koji se prostire cijelim zidom) i čovjekom, prema izgledu odjeće - trgovcu koji jede, i sobu iz selamluka (posebnog dijela kuće u kojem se obavljao posao i druženje muškaraca) u kojoj se prikazuje scena suda sa kadijom (sudijom) i svjedocima, kao i sa dva trgovca koja se raspravljaju o nečemu.

Na kraju su učenici posjetili i Botaničku baštu Zemaljskog muzeja, u kojoj su smještene neke od endemskih vrsti biljaka u Bosni i Hercegovini, i njima zanimljivije – skupina najrjeđih i najljepše ukrašenih stećaka ikada pronađenih, koji su stećci s natpisima i stećci sa obiljem uklesanih dekoracija. Isto su vidjeli ogromnu skulpturu jelenka na jednoj od sekvoja u Botaničkoj bašti.

 

S obzirom da su učenici I1, I2 i I4 dolazili u Zemaljski muzej u manjim grupama od 25 učenika, po završetku obilaska su se vraćali na časove u Drugu gimnaziju. Posjeta Zemaljskom muzeju Sarajevo i održavanje ovakvog vida nastave je veoma zanimljiva i korisna. I pored pristupa savremenoj tehnologiji i dostupnosti slika i stručnih članaka o oblastima o kojima se u redovnoj nastavi uči, vidjeti eksponate „uživo“ i slušati živu riječ predavača i dalje budi pažnju i čini temu zanimljivijom za izučavanje.