"PHILOSOPHY FOR CHILDREN" U DRUGOJ

Profesorica Elmana Cerić je, u okviru britanskog edukativnog programa SAPERE "Philosophy for children", sa učenicima trećih i četvrtih razreda, nacionalnog i IB programa, održala niz filozofskih propitivanja o različitim filozofskim problemima. Program se od ove školske godine sprovodi u Drugoj gimnaziji Sarajevo, a u organizaciji TPO fondacije. 
Cilj ovog programa je poticanje učenika na kritičko, kreativno, timsko i brižno mišljenje, odnosno kreiranje propitivačke zajednice, unutar koje će vladati atmosfera uvažavanja i slušanja drugačijih stavova i uvjerenja. 
Ono po čemu se ovaj program izdvaja od mnoštva drugih je to što omogućuje učenicima da sami, na osnovu stimulansa (slika, video, tekst, insert iz filma i sl.), a koji priprema profesor, kreiraju filozofska pitanja o kojima žele voditi dijalog. Na taj način se maksimizira aktivno sudjelovanje svih učenika u propitivanju, dok uloga profesora postaje facilitatorska i vremenom sve manja.
Krajnji cilj programa je unaprijediti mišljenje, samopouzdanje, komunikacijske vještine učenika, kao i njihova akademska postignuća.