OBILJEŽEN NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA

 U petak 25. oktobra, povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, koji je rezultat Erasmus+ projekta „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) kao partnerska institucija Univerziteta u Sarajevu održala je radionicu pod nazivom “Učimo bosančicu”. Cilj  Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama jeste podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Radionica „Učimo bosančicu“ održala se u saradnji sa Odsjekom za bosanski, hrvatski i srpski jezik, Filozofskog fakulteta u Sarajevu a predavač je bio doc. dr. Mehmed Kardaš. Učesnici radionice bili su učenici trećeg i četvrtog razreda Druge gimnazije, u pratnji bibliotekarke Iris Brkanić-Joksimović i profesorice bosanskoga jezika Merise Drakovac. U uvodnom dijelu radionice mr. Muamera Smajić, voditeljica kolekcije rukopisa i rariteta, našim učesnicima je predstavila rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Specijalnih zbirki, koje baštine vrijednu građu pisanu bosančicom. Program radionice nastavljen je sa doc. dr. Mehmedom Kardašem, koji je prezentirao mjesto i značaj bosančice u historiji bosanskog književnog jezika, upoznao učesnike sa bosančicicom kao varijetetom ćirilice i razvojnim formama pisma. Na kraju je uslijedio i praktični dio, čitanje bosaničnog pisma. Iščitavala su se pisma, između ostalog, i ona koja se nalaze u NUBBiH, a u čemu su naši učenici aktivno učestvovali.

Na kraju radionice uz prigodno obraćanje direktora NUBBiH, dr. Ismeta Ovčine učenicima su uručeni certifikati. Bilo je ovo lijepo iskustvo za naše učenike i njhove profesorice.