POSJETA CENTRALNOJ BANCI BOSNE I HERCEGOVINE

Povodom 31. oktobra,  Svjetskog dana štednje, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine u objektu Glavne jedinice Sarajevo, organizovana je posjeta učenika Druge gimnazije.

Prilikom posjete, učenicima je  upriličena prezentacija  putem koje su se upoznali radom i djelovanjem Centralne banke BiH i njenim zadacima, te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji.

Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih školu  imaju  za cilj da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.

 Odjeljenje IV-5 je, u pratnji profesorice Enise Karamešić, prisustvovalo zanimljivom i korisnom predavanju, ali imali su  priliku obići i stalnu postavku novca u auli zgrade Centralne banke.

Također,učenicima su podijeljene publikacije – brošura „Saznaj sve o novcu“ i letak pod nazivom „Šta je štednja?“.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju Centralna banka  posljednjih godina provodi s ciljem razvijanja svijesti kod mladih generacija o važnosti kvalitetnog upravljanja finansijskim sredstvima.