OBILJEŽENA SEDMICA MEĐUNARODNOG OBRAZOVANJA

Nizom aktivnosti u Drugoj gimnaziji Sarajevo obilježena je Sedmica međunarodnog obrazovanja. U ponedjeljak 19. novembra ove godine, na času odjeljenjske zajednice  razrednica Aida Kalaba- Musić i učenici I-1 IBMYP razreda ugostili su predstavnicu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, gđu Kayle Whitney, koordinatoricu  za akademske razmjene. Naša gošća sa učenicima je razgovarala o različitim programima studentskih razmjena, njihovim prednostima, te o značaju međunarodnog obrazovanja. Učenici su aktivno učestvovali u razgovoru a na kraju dobili i prikladne poklone, antistres lopte. Bilo je to jedno lijepo iskustvo i svakako drugačiji čas odjeljenjske zajednice

Sljedeći dan posjetili smo TV kuću“ Al Jazeera Balkans“. Imali smo priliku razgovarati sa PR menadžericom „Al Jazeera Balkans“ gđom Melinom Kamerić o radu ove institucije. Učenica I-1 IB MYP Sara Pitić o ovoj posjeti je kazala: „Naučili smo nešto novo o snimanju vijesti, selekciji informacija i tema za vijesti i pravljenju dokumentaraca. Također smo uspjeli vidjeti studio u kojem se snimaju vijesti i svu tehnologiju iza njega. Bilo je veoma zanimljivo i naučili smo nešto novo!“.

U sklopu vršnjačke edukacije, u petak, 22. novembra, na času engleskog jezika u odjeljenju II-4  pridružili su se učenici trećeg razreda IB DP Damir Bajraktarević i učenica II-3 razreda IB MYP Dea Badurina. Oni su sa vršnjacima iz nacionalnog programa podijelili svoja iskustva stečena tokom boravka na razmjeni, tačnije Programu liderstva mladih u Americi, u Daytonu.