UPUTSTVO O ORGANIZACIJI I REALIZACIJI ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA U PERIODU OD 14.9 – 9.10.2020. GODINE

O B A V I J E S T

 

 

Od 14.9. do 09.10.2020.g. za učenike 1. i 4. razreda se realizira kombinovani model nastave po grupama sa maksimalno 15 učenika u odjeljenju, s minimalnim razmakom između učenika 1,5 metar. Učenici su raspoređeni u dvije smjene. U prvoj sedmici jedna polovina učenika je u školi, a druga polovina učenika dobija sadržaje putem platforme. Jedne sedmice jedna polovina učenika 1. i 4. razreda pohađa nastavu u školi, a naredne sedmice druga polovina učenika 1. i 4. razreda pohađa nastavu u školi. Škole imaju mogućnost da, ukoliko ukupno brojno stanje odjeljenja u redovnom procesu broji maksimalno dozvoljenih 15 učenika, organizaraju nastavu za ta odjeljenja bez primjene kombinovanog modela.

 

Razrednici I i IV razreda  raspoređuju učenike u  dvije grupe tako da u prvoj grupi bude maksimalno 15 učenika. Prva grupa/polovina učenika će imati nastavu u školi u sedmici od 14.9. do 18.9. a druga grupa/polovina će imati online nastavu.  Naredne sedmice (21.9 – 25.9) druga grupa će imati nastavu u školi a prva grupa online nastavu.

 

  • Za učenike koji nisu u školi, nastavnici putem platforme, dostavljaju nastavne materijale prilagođene za samostalan rad uz jasne upute i smjernice. Poželjno je da navedeni materijali predstavljaju kompilaciju materijala sa uputstvima i smjernicama, koji ne zahtijevaju trenutnu povratnu informaciju nastavniku od strane učenika, nego da razvijaju samostalan i istraživačko-kreativni rad. Nastava počinje u 09:00 sati. Nastava se realizira u skladu sa rasporedom časova.
  • Nastava se odvija u jednom kabinetu za jedno odjeljenje, ne odvija se kabinetska nastava, mali odmor traje 5 minuta, veliki odmor se ne realizira, učenici se ne zadržavaju u holovima škole.
  • U periodu 14.9.-09.10. učenici 2. i 3. razreda realiziraju nastavu po online modelu.
  • Roditelji učenika koji zbog zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti pohađati nastavu u školi, dužni su kao i do sada, obavijestiti razrednika o istom i dostaviti izjavu razrednicima putem maila.
  • Nastavnici i učenici su dužni nositi maske od ulaska u školu/školsko dvorište, za vrijeme boravka u školi do izlaska iz škole/školskog dvorišta.
  • Nastavni proces u školama odvija se u skladu sa nastavnim planom i programom.
  • Čas traje 30 minuta po redovnom rasporedu.

 

Radnici, roditelji i učenici škole dužni su da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, preporuka i smjernica nadležnih organa i instritucija u skladu sa uputstvom o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS od 26.8.2020. godine.

 

UPRAVA ŠKOLE